Какво е мелдониум и защо се употребява масово



10-03-2016 16:04 | Tennis24.bg

Крис Озбърн от BBC Sport


За мелдониума не се говореше до скоро. Поне докато Мария Шарапова не призна, че е дала положителен допинг тест за него. 28-годишната руска тенисистка призна, че го ползва заради здравословни проблеми от 2006 г.

Но от 1 януари, 2016 г. веществото бе включено в списъка със забранени субстанции на Световната антидопнгова агенция (WADA). Това означава, че бившата номер едно в света ще бъде наказана да не участва официални наказания от 12 март и евентуално ще получи 4-годишно наказание.

Излиза обаче, че много спортисти взимат мелдониум. Какво точно е това лекарство, от къде идва, ще стане ли още по-популярно и лесно ли е да бъде намерено?

Мелдониум

Лекарството се произвежда в Латвия и е било сериозно изледвано от допинг-полицаите преди да бъде забранено.

Известно е още като милдронейт. Създадено е за лечение на исхемични болести – състояние на недостатъчно кръвоснабдяване на крайниците. Препоръчва се и на диабетици.

Според д-р. Том Басиндейл от университета Шефилд Халам, то е било разработено и одобрено в началото на XXI век в Латвия за лечението на диабетици и различни болести на сърцето. Според д-р Басиндейл то подобрява използването на енергията на тялото, стимулира метаболизма на глюкоза и помаха изчистването на мастните клетки от артериите.

С какво помага на спортистите?

Способността на мелдониума да повишава доставката на кислород в мускулите прави лекарството много полезно за издръжливостта и стабилността на тялото.
„То е рекламирано и като средство за повишаване на психическата сила и концентрациятта, премахване на стреса. Така приемащият го се чувства по-силен. Има и лек ефект върху централната нервна система, като действа като кофеин. Освен това води до по-бързо възстановяване, което е особено полезно за тенисистите, които играят много последователни мачове, или пък за колоездачите, които редуват етап след етап. Това идва от ефекта му върху издръжливостта“,казва д-р Басиндейл.

Легално ли е?

След разкритието на Шарапова, мелдониум се превърна в хит и бестселър на сайтовете за хранителни добавки. Това разкри един ткъв сайт за ВВС. Лекарството не е разрешено за продажба във Великобритания, но не е забранено за внос за лични нужди.
Само за 24 часа след пресконференцията на Шарапова в Лос Анджелис, руският сайт за хранителни добавки RUPharma е продало 150 опаковки мелдониум, срещу 850 за последната една година. Руснаците се възползваха от бума на интереса и повишиха почти двойно цената на една опаковка от 40 капсули от по 250 г. Така клиентите вече дават по 27 паунда за кутия, вместо досегашните 15.

„Вече се шегуваме и наричааме лекарството Шарапонейт“, казва служител на фирмата, който допълва, че продажбите им са предимно в САЩ и Великобритания, като клиентите им го купуват предимно за употрба преди и след спорт.

Британската правителствена агенция за Лекарста и Здравеопазване побърза да предупреди англичаните да не купуват нелицензирани продукти от чужбина заради липсата на уверения че са безопасни за тях.

До колко е безопасен мелдониумът?

Ако изхождаме от това, което пише в упътването на лекарството, няма доказателства за сериозни странични ефекти. Латвийският производител „OlainFarm” казва, че е възможно приемащите лекарството да страдат от главоболие или възбуда. Възможни са, но се случват много рядко, кожни проблеми. От RUPharma също твърдят: „Нямаме сведения за негативни странични ефекти, освен в случаи на свръхдоза. Но това важи за всеки медицински продукт.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини