Джокович: Индиън Уелс трябва да е по-висока категория



21-03-2016 13:38 | Станко Димов

Новак Джокович спечели за пети път в кариерата си титлата от турнира в Индиън Уелс. На финала водачът в световната ранглиста не показа никаква милост към Милош Раонич и го победи с 6:2, 6:0 за само 77 минути. Изключително любопитна бе пресконференцията на Джокович след финала. Пред журналистите сърбинът говори за най-различни теми, сред които и скандалното изказване на Реймонд Мур. Ноле разкри плановете си за сезона на клей и говори за шансовете си да спечели за първи път „Ролан Гарос”. Той изрази и мнение, че АТР трябва да направи отделна категория, по-висока, за някои турнир, сред които този в Индиън Уелс.

„Определено бяха страхотни седмици за мен. Да спечеля този турнир за пети път е фантастично постижение за мен и моят отбор. Знаем, че нищо не ни е гарантирано, особено на този турнир, който е любим за много състезатели в тура. Знаете, че всяка година тук идват най-добрите тенисисти в света и всеки иска да спечели. Той е точно зад турнирите от Големия шлем като организация, качество, условия. Играчите са приети много добре. Привържениците показват тяхната страст и любов към спорта. В тези условия определено ние получаваме вдъхновение да покажем най-добрия си тенис.
В нито един момент участието ми в турнира не е било под въпрос. Пристигнах ден и половина по-късно от плануваното, защото имах здравословни проблеми. Знаете, че имах инфекция на очите, а освен това играх три дни подред за Купа „Дейвис”. В последния ден играх 5 часа. Това беше причината да забавя малко пристигането ми в Индиън Уелс. Но в момента, в който дойдох тук, се почувствах значително по-добре и приключих турнира по начина, по който исках”, коментира Джокович.

Новак още веднъж застана зад идеята да се направи по-висока категория, в която да бъдат турнирите в Индиън Уелс и Шанхай. „Вижте, аз изпитвам изключително уважение към историята на тениса и турнирите от Големия шлем. Всички знаем, че Мейджърите са най-бележитите турнири в историята на нашия спорт. Това обаче не пречи на другите турнири да се развиват. Така че аз мисля, че този турнир, надпреварата в Шанхай, а може би и още някой друг, могат да направят крачка нагоре и да бъдат в нова категория. Не виждам причина, поради която това не може да се случи. Знаете, че всичко се развива в живота, в нашия спорт трябва също да се случи”.

Очаквано Джокович беше попитан и за коментар на думите на Реймонд Мур, който се изказа остро срещу WTA. Ето и мнението на Джокович: „Не знам какво да кажа. Чух за това. Определено темата е доста деликатна. Жените заслужават уважение и поздравления за това, което правят. Знаете, че през последните 7-8 години изравняването на наградните фондове при мъжете и жените беше големият обект на разискване. Аз проследих процеса и ясно осъзнавам колко енергия хвърлиха от WTA и техните застъпници. И честно казано ги аплодирам за постигнатото. Те се бореха за това, което заслужават, и успяха. От друга страна мисля, че нашият мъжки тенис свят, светът на АТР, трябва да се бори за повече, защото статистиката показва, че мъжките двубои са много по-посещавани от женските. Мисля, че това е една от причините, поради която ние трябва да получавам повече. Но, отново, ние не можем да се оплакваме, защото получаваме страхотни пари от наградните фондове. Вижте, не знам какво точно е целял да каже Реймънд Мур, но това е всичко, което аз мога да изразя като мнение. Моят отговор към вас не е просто да или не. Жените трябва да се борят за това, което мислят, че заслужават. Същото трябва да направим и ние. Както вече казах, изпитвам огромно уважение към жените в спорта като цяло. Ясно е, че те също натоварват много телата си, за да постигнат резултати, а техните тела са различни от нашите. Имат различни хормони, имат различни свойства. Жените ме разбират ясно за какво говоря”.

Новак Джокович бе запитан и за „Ролан Гарос”, който продължава да бъде единственият турнир от Шлема, който отсъства от визитката му. „Планирам да играя още доста турнири преди „Ролан Гарос”, така че искам да се подготвя първо за тях, да уважа техните програми. Мисля, че ако искаме Индиън Уелс и някой друг турнир да станат от по-висока категория, трябва да говорим по-често за тях, а не да обръщаме внимание само на Големия шлем. Знаете какво имам предвид, не ви критикувам, просто говоря като цяло. И тази година „Ролан Гарос” ще бъде сред топ приоритетите ми за сезона. Чувствам, че през последните години се доближавам все повече и повече до титлата. Няма да правя сериозни промени в подготовката си за този турнир. Мисля, че програмата ми ще бъде същата. Планирам да играя и в Мадрид, където пропуснах през последните две години. За да си готов за един такъв турнир, трябва да си изиграл достатъчен брой двубои на същата настилка преди това. И точно това смятам да направя. Аз израснах на клей, обичам да играя на тази настилка. Все още не съм спечелил титла от Големия шлем на клей, но знам, че съм все по-близо, много близо. Затова продължавам да вярвам, че може би тази година ще успея”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини