Инвестицията "Новак Джокович"



11-12-2010 00:43 | Николай Драгиев

Ако го нямаше Новак Джокович, Сърбия нямаше и да сънува купа "Дейвис". Световният №3 е душата, сърцето, форхенда и бекхенда на шампионския отбор.


За Джокович всичко започва на циментовите кортове в зимния курорт Копаоник, където още през 80-те семейството му притежава пицария, магазин за ски екипировка и картинна галерия. По стечение на обстоятелствата кортовете, построени от държавната фирма "Генекс", се намират точно срещу заведението на фамилия Джокович.


Семейната традиция повелява малкият Ноле да кара ски като баща си Сърджан и чичо си Горан. Съдбата обаче решава друго. "Това беше първата ми година в Копаоник, където провеждах тенис лагер - разказва Йелена Генчич, водещ сръбски треньор по тенис. - Новак стоеше отстрани на кортовете и гледаше цяла сутрин. Казах му: "Хей, малкият. Харесва ли ти? Знаеш ли какво е това?" През този летен следобед 6-годишният Новак приема поканата на Генчич и ден по-късно се явява на корта със сак за тенис.


Освен че го учи на всичко в тениса, Генчич запознава Новак с поемите на Пушкин, разкрива му безкрайния свят на класическата музика. "На третия ден се обадих на родителите му и им казах, че имат златно дете", разказва сръбкинята, която в момента е на 74 години и все още дава уроци.


Семейство Джокович са изненадани, но вдъхновени. "Времената не бяха никак добри - имаше санкции и войната тъкмо започваше. Не беше лесно време за Сърбия, за Югославия, но всичките пари, които имахме, ги инвестирахме в Новак. Той бе най-важното нещо за семейството и имаше всичко, от което се нуждае", разказва чичото Горан.


Едва на 12 години Новак заминава за Мюнхен, където бившият тенисист Ники Пилич ръководи тенис академия. Семейство Джокович взима заеми, пести от сметки, а в живота им сълзите и чувството за тревога присъстват постоянно. "Смятаха ни за луди, но ние вярвахме в Ноле и в нашето решение да застанем зад него", връща лентата на спомените Горан Джокович.


Единайсет години по-късно Ноле има една титла на турнири от Големия шлем, два финала на US Open и на 23 години притежава около 20 милиона долара в сметката си. Освен това фамилията Джокович е собственик и на АТР турнира Serbian Open, както и на ресторант в центъра на града.

 

7sport.net




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини