Любопитни факти от победата на сезона



13-04-2016 19:19 | Станко Димов

Световният №55 Иржи Весели поднесе може би най-голямата изненада от началото на годината, след като победи лидера в ранглистата Новак Джокович с 6:4, 2:6, 6:4 в двубой от втори кръг на „Мастърс 1000” турнира в Монте Карло.

За Джокович това беше едва втора загуба за сезона. Освен това сърбинът регистрира най-ранното си отпадане в турнир от 3 години насам, когато беше победен също във втори кръг на „Мастърс 1000” в Мадрид от Григор Димитров през 2013. Освен това сърбинът записа загуба от състезател извън Топ 50 за първи път от 2010-а, когато отстъпи пред заемащия 74-о място в класацията тогава Ксавие Малис на турнира в Куинс Клъб, Лондон.

Като изключим отпадането на четвъртфиналите в Дубай, където получи инфекция на очите и бе принуден да се откаже по време на двубоя си с Фелисиано Лопес, Джокович беше спечелил 9 от последните 10 турнира, на които участва. Уникалната серия на Ноле започна от финала му в Синсинати (отстъпи пред Федерер) през август миналата година. Освен това Джокович беше в серия от 11 последователни финала в надпревари от „Мастърс 1000” сериите.

Още през 2013-а Весели беше отличен като една от бъдещите звезди на световния тенис. През 2015-а левичарят спечели първата си АТР титла в Окланд (на финала победи Манарино), а освен това достигна до финал и в Букурещ, където отстъпи пред Гарсия-Лопес.

Левичарят пристигна в Монте Карло от Маракеш, където миналата седмица достигна до полуфинал в местния турнир на клей и където бе спрян от Борна Чорич. Преди това обаче Весели се представяше много разочароващо през годината, като бе спечелил едва една победа в първите си 7 турнира. Той участва и в първия АТР турнир в София, където бе победен на старта в 3 сета от Дамир Джумхур.

За да успее да се класира за първи път в кариерата си на четвъртфинал на „Мастърс 1000” турнир, Иржи Весели ще трябва да победи Паоло Лоренци или Гаел Монфис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини