Симона Халеп триумфира в Мадрид



08-05-2016 07:29 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

24-годишната румънка Симона Халеп сбъдна мечтата си да спечели златно-платинения трофей „Йон Циряк” от силния турнир Мутуа Мадрид Оупен (4,77 милиона евро), който е категория „Премиер задължителен”.

На финала тя се наложи с 6:2, 6:4 над Доминика Цибулкова (Словакия). Самият собственик на турнира Циряк подкрепяше сънародничката си Халеп от ВИП-а на централния корт „Маноло Сантана”. Наложи се кортът да бъде затворен с подвижния покрив, защото точно за мача се изля силен дъжд.

Халеп взе първия сет за 30 минути със стабилен бекхенд и мощен форхенд. Малко повече интрига имаше в другия. 160-сантиметровото миньонче Цибулкова, елиминирала на старта водачката в схемата и втора в света Агниешка Радванска и на полуфинал 19-годишната изненада Луиза Кирико, успя да пробие Симона само в първия гейм, преди тенисистката от Констанца да направи 20 печеливши удара и да затвори мача за час и 20 минути.


“Толкова съм щастлива, че спечелих турнира и то с най-добрия си тенис, специален е за мен, заради г-н Циряк и всички румънци, които дойдоха да ме гледат. Чувствам се като у дома си тук, храната е прекрасна, организаторите се грижат да задоволят капризите ни. – призна Симона, която спечели Турнира на шампионките в София през 2013 г. – Очаквах тежък мач днес, тя играе плоско и удря силно, използвах добре краката си и я блокирах, наложих моята игра, борих се. Най-важното бе, че вярвах в себе си.”

Халеп успя да се поздрави с 12-а кариерна титла при втория си финал в Мадрид след 2014, когато загуби от тогавашното гадже на Григор Димитров Мария Шарапова и игра финал и на "Ролан Гарос". Румънската тениситка взима 1000 точки за ранглистата на WТА и от понеделник ще влезе в Топ 5 измествайки Радванска, премията й от турнира е 912 900 евро.

38-ата досега Цибулкова, която в събота навърши 27, взима 650 точки (и 447 000 евро) и отива 25-а в света.
„Беше страхотна седмица, представих се много добре, сега искам да си почина, прибирам се вкъщи да се готвя за "Ролан Гарос". Днес можех да бъда малко по-агресивна, но Симона наистина игра отлично”- каза Доминика, която никога не е преодолявала четвъртфиналите в Париж.

Снимка: БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини