Гришо и Цвети официално в борбата за "Спортист на годината"15-12-2010 13:50 | Николай Драгиев

Григор Димитров и Цветана Пиронкова официално попаднаха сред 15-те най-добри спортисти на България за 2010 година. Така за първи път от много години насам цели двама тенисисти попадат в престижната класация. Организаторите на "Спортист на годината 2010" от Нове Холдинг обявиха 15-те имена, от които ще бъде избран най-добрият атлет за изтичащата година.

 

Григор Димитров прогресира от 288-о място през януари до сегашното 106-а позиция в световната ранглиста. Той записа няколко впечатляващи победи над играчи от топ 100 и спечели три турнира от сериите "Чалънджър" и още три от "Фючърс".

 

Безспорно постижението на годината за българския тенис обаче е свързано с най-добрата ни състезателка при жените - Цветана Пиронкова. Тя достигна до полуфинал на Уимбълдън, което не е постигано от друга българка и разбира се бе личен рекорд за Цвети. Всичко това донесе и рекордно класиране за Цвети в световната ранглиста, където тя завърши на 35-а позиция.

 

Очаква се Цвети да попадне в челната петица, а нейни основни съперници за призовите три места са състезателите по борба Станка Златева и Михаил Ганев.

 

Българският тенис няма особена традиция в тази класация. Единствено през 1984-а година достигалата до трето място в световната ранглиста Мануела Малеева, намира място сред призьорите. Тя заема трето място.

 

 

Награждаването за "Спортист на годината" ще се проведе на 22 декември от 21,30 часа.

 

 

 

Ето и номинациите за "Спортист на годината" 2010 по азбучен ред:

 

1. Боянка Костова, вдигане на тежести

2. Ваня Стамболова, лека атлетика

3. Веселин Топалов, шахмат

4. Владимир Николов, волейбол

5. Григор Димитров, тенис на корт

6. Димитър Бербатов, футбол

7. Йордан Йовчев, спортна гимнастика

8. Матей Казийски, волейбол

9. Михаил Ганев, борба

10. Петър Стойчев, плуване

11. Силвия Митева, художествена гимнастика

12. Станка Златева, борба

13. Тервел Пулев, бокс

14. Христо Маринов, борба

15. Цветана Пиронкова, тенис на корт.
Коментари
Други новини