Първа титла за Ноле, десета за Рафа или…?



Първа титла за Ноле, десета за Рафа или…?
Свързани турнири
22-05-2016 12:20 | Tennis24.bg

С наближаването на вторият за година турнир от Големия Шлем – Ролан Гарос, започват да се появяват въпроси за това кой ще бъде шампион, какви мачове ще гледаме, а и доста големи очаквания за добро представяне на тези, които подкрепяме и гледаме с интерес. След последните турнири на клей, Ролан Гарос е почти непредвидим, което би направило още по – интересна и завладяваща надпреварата във френската столица.

За поредна година Новак Джокович ще се опита да спечели единствената липсваща му титла от Големия Шлем. Но дали най – накрая ще успее? Ще успее ли да вдигне така жадувания от него трофей? Според мен това е най – важният му турнир в годината, че дори и в кариерата му оттук нататък. За съжаление на феновете на Джокович, той не се представи кой знае колко добре на турнирите на червено. Загуби още в първия си двубой на надпреварата в Монте Карло от Иржи Весели след 6-4, 2-6, 6-4. За Весели безспорно това е най – голямата победа в кариерата му. Тази загуба постави много въпроси пред неговите фенове - ще се съвземе ли за Ролан Гарос, ще има ли нужната подготовка и нужните изиграни мачове? Но аз си мисля, че за Джокович има и една радостна новина след тази загуба, а именно, че успя да си отпочине добре, да презареди батериите и да се подготви за следващите си битки както трябва.

След това той грабна титлата в Мадрид и отпадна от Мъри на финала в Рим след 6-3, 6-3. Турнирът в Рим бе доста странен за първата ракета на света. Още в първия мач показа известни колебания срещу преминалия квалификациите французин Стефан Робер, но все пак Джокович го победи с 7-5, 7-5. След това последва още един труден успех за Джокович, който показа огромната си класа, която притежава и успя да обърне Томаш Белучи след като беше загубил първия сет с 0-6. Впоследствие сърбинът спечели тежкия двубой с опонента си от Бразилия след 0-6, 6-3, 6-2. Последваха нови тежки победи за Джокович срещу Надал и Нишикори преди да отпадне от Анди Мъри.

Определено положението за Джокович изобщо не е розово, но той отново има възможността да си отдъхне от тези тежки мачове и да се завърне в Париж отпочинал и мотивиран, за да вземе онова, което най – много му липсва в кариерата му - трофеят от Ролан Гарос. Все пак си мисля, че Джокович няма да пристигне в Париж неподготвен. Чудесен пример за това е Уимбълдън. По принцип той не прави подготовка на тревни кортове преди Уимбълдън, но успява да вдигне трофея през 2015 г. и 2014 г.

Другият тенисист, който би могъл да направи надпреварата още по – завладяваща е кралят на Ролан Гарос – Рафаел Надал. Той пък е на противоположния полюс. Притежава цели 9 титли от френската столица. През 2014 година Надал става първият мъж в тенис историята с 9 титли от Голям Шлем! Има още една добра новина за Рафа. Ако успее да спечели Ролан Гарос не само ще вдигне трофея за 10 път, но и ще спечели своята 50-та титла на клей, което ще го превърне в едноличен „Крал на клея“, изпреварвайки Гийермо Виляс, който дели първото място с Надал с по 49 титли.

Отново противоположно на Новак, Рафа има с какво да се похвали този сезон на червено. Той печели два поредни турнира – тези в Монте Карло и в Барселона, а след това допусна загуба на полуфиналите от Мъри в Мадрид след 7-5, 6-4. А в Рим максимално затрудни Джокович на четвъртфиналите, но въпреки това отпадна след 7-5, 7-6(4). Сърбинът, след този мач, каза: “Слава богу, че мачът не беше по правилата на Големия Шлем в три от пет сета. Кой знае как щеше да завърши тогава срещата“. Определено Рафа е набрал инерция, самочувствие и глад за нови победи, така че и от него се очаква да направи един добър турнир, а защо да не спечели и титлата?

Анди Мъри пък е човекът напълно способен да обърка сметките както на Ноле така и на Надал. В Монте Карло той направи страхотна битка с Надал на полуфиналите, но въпреки това отпадна след 2-6, 6-4, 6-2. След това великобританецът игра два поредни финала – в Мадрид и в Рим. На финала в Мадрид прояви страхотен характер, но въпреки това отпадна след 6-2, 3-6, 6-3. Този мач, а и този с Надал, сякаш искаха да ни подскажат, че Мъри ще бъде доста голям фактор на Ролан Гарос. И ето, че той затвърди още повече очакванията на феновете си на турнира в Рим. Успява да победи Ноле на финала след 6-3, 6-3, като по този начин си направи великолепен подарък за своя 29-и рожден ден. Освен, че отпразнува своя рожден ден, печелейки титлата от „Мастърс 1000“ турнира в Рим, той отбеляза и много рекорди. Става първият британски тенисист, който триумфира на турнира в Рим в Оупън ерата, а и е и първият британец, който печели във „Форо Италико“ от 1931-а година насам след Патрик Хюз. Освен това за първи път Мъри спечели „Мастърс 1000“ турнир на клей без да загуби сет. Победата за Мъри бе първа над Джокович на клей. Още нещо свързано с Ноле – за първи път Мъри успя да го победи в два сета от полуфиналите на Олимпийските игри през 2012. И това се случва точно преди най – големия и най – важния турнир на клей – Ролан Гарос. След турнира в Италия Мъри каза: “Последните турнири са и много добра подготовка за Ролан Гарос. Изправих се срещу Рафа, Новак… Невинаги успявах да спечеля, но пък винаги се борех здраво. Отивам на Ролан Гарос с много увереност и самочувствие и това е важното.“ Той доказа на целия тенис свят, че може да играе добре срещу най – големите на клей, въпреки че от години се смята, че това е най – трудната настилка за шотландеца. С тази игра, която демонстрира Мъри в турнирите на червено, мисля че тази година има шанс за нещо повече във френската столица. Преди дори съм чел мнения, че най – вероятно Мъри никога няма да спечели Ролан Гарос. Но тази година отива като един от големите фаворити за трофея в Париж.

Освен Рафа, Ноле и Мъри, голям фактор според някои ще бъде още миналогодишният шампион в Париж – Стан Вавринка. Дори бившият №4 в световната ранглиста Тим Хенман, изрази увереност, че Стан Вавринка е фаворит за спечелването на титлата. Ако питате мен, аз се колебая за това дали е фаворит или не. Причината е, че все още му липсва постоянство по принцип, а и тази година не се представи добре на червено. След отказването на Федерер другите тенисисти, които ще направят надпреварата още по – забавна и интересна, според мен ще са Ник Кириос, Александър Зверев, Доминик Тийм, Кей Нишикори и Жо-Вилфред Цонга ако се представи добре. Също очаквах силно представяне от Гаел Монфис, с оглед резултатите му на клей през тази година, но той се отказа заради вирус.

Можем да очакваме добро представяне и от други испанци като Фернандо Вердаско, Роберто Баутиста Агут и Николас Алмагро. Разбира се, надяваме се и на някои изненади, за да може турнирът да стане още по интересен, като в това число включвам дори и Григор Димитров. Люка Пуй също може да поднесе някоя и друга изненада. А защо не да имаме и изненадващ шампион?

А най – добрата новина е, че всичко това предстои! Битките в Париж започват в неделя, 22 май. Стискаме палци да гледаме страхотен турнир с много дълги мачове, с красив и качествен тенис. Готови ли сте за истински празник на тениса на червено?

Автор: Димитър Беловски

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини