Ролан Гарос в няколко любопитни факта



Ролан Гарос в няколко любопитни факта
Свързани турнири
Тагове
28-05-2016 14:56 | Tennis24.bg

Съвременният тенис, както знаем, е наследник на стара френска игра, известна като Игра на длани, която датира от 1874 г. За нея се използвали гумени топки. По-късно тези топки били покрити с филц, за да се промени начина на отскачането им. Топката с въздух под налягане се появява през 1920 г.

Официалният сайт на „Ролан Гарос“ събра и други любопитни факти около повече от интересната история на надпреварата.

От къде произлиза „тенис“?

Идва от думата „tenez“ – получавам от фр. Това е думата, която използвали играчите на Игра на длани, първообразът на тениса на закрито, който се играел без ракети, за играча, който сервира. Английското произношение „ражда“ думата „тенис“.

Как съвременният тенис стига до Франция?

Спортът бил „внесен“ във Франция от британски туристи. Първоначално в курортите по Ривиерата и се превърнал в хит.

Каква е историята на червения клей?

В края на XIX век двама английски шампиони по тенис – Уилям и Ърнест Реншоу – имали тревни кортове край Кан. Тревата обаче не оцелявала под лъчите на средиземноморското слънце, линиите изчезвали. Братята решили да покрият корта с натрошен теракот, произведен наблизо. Така се родили клей кортовете.

Как Рене Лакост се свързва с „крокодила“ – символът на марката си?

По време на мачовете от Купа „Дейвис“ през 1923 г. Рене Лакост се обзаложил, че ще победи австралиеца Джеймс Андерсън. Залогът бил куфар от крокодилска кожа. След този случай един журналист, фен на Лакост, изобразил играча с крокодил. Така земноводното се превърнало в символ на играча, а по-късно – и в негова запазена марка.

Какъв е бил прякорът на Сюзан Лaнглен?

„Божествената“. Тя е коронясана за световна шампионка на 15. С нея се свързва Златната ера на френския тенис. Лaнглен отказвала да носи корсет и шапки и оставя следите си в тениса далеч отвъд тениса и е едно от имената в историята на феминизма и движението за еманципиране на жените.

Какво се случва с „Ролан Гарос“ по време на Странната война през 1939-1940 г.

Странната война — или Фалшивата война— е израз, измислен от американския печат. Както много други сполучливи американски думи, скоро той започва да се използва и от двете страни на Атлантика. Налага се убедително като определение на периода от капитулацията на Полша през септември 1939 г. до започването на офанзивата на Хитлер на Запад следващата пролет.

Комплексът „Ролан Гарос“ е превърнат по това време в транзитен лагер за „нежелани чужденци“. Над 600 души са затворени в комплекса в несигурни условия.

Как са нарисувани белите линии на клея?

Линиите са маркирани с конец и изтъргани на дълбочина 6 сантиметра под слоя настилка. След това са подсилени със слой ленено масло за по-добро прилепване, а след това – боядисани с бяла боя.

Колко тухлен прах се използва за покриването на един корт?

Около един тон за средно голям корт. Централният корт на комплекса, кръстен на Филип Шатрие, е по-голям и изисква около тон и половина прах.

Какво общо имат Пийт Сампрас, Джон Макенроу, Борис Бекер, Мартина Хингис и Джими Конърс?

Не са печелили никога „Ролан Гарос“.

Само един шампион е побеждавал Бьорн Борг на „Ролан Гарос“ и той е…?

Адриано Паната през 1973 и 1976 г. Борг губи два пъти от италианския шампион.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини