Героиня



31-05-2016 21:07 | Tennis24.bg

Цвети Пиронкова записа нова славна страница в кариерата си, като се класира за исторически четвъртфинал от турнира от Големия шлем "Ролан Гарос" в Париж. При това, го направи по невероятен начин, в рамките на три дни.

На пръв поглед българската тенисистка изглеждаше обречена, след като доиграването на осминафиналния й мач срещу световната №2 - Агниешка Радванска от Полша, започна при резултат 2:6 и 0:3 във втория сет. При това два дни след началото на мача заради непрестанния дъжд в Париж и нетипичните за края на май 14 градуса.

Цвети Пиронкова обаче излезе на втория по големина корт в комплекса "Ролан Гарос" - "Сюзан Ланглен", по-уверена отвсякога и спечели шест безответни гейма, за да изравни сетовете. Тогава последва ново прекъсване заради поредната доза дъжд над френската столица. Този път "паузата" бе само няколко часа и двете състезателки отново бяха на корта, въпреки ръмящия дъждец и влажността.

Цвети Пиронкова отново диктуваше правилата и разхождаше противничката си, за да поведе с 4:0 и да увеличи на 10 поредните си геймове. Тогава Агниешка започна да използва какви ли не прийоми, само и само да попречи на устрема на българката. Медицинско прекъсване за масаж, накъсвания на играта за преразглеждане на спорни топки и накрая отново поиска прекъсване на мача.

Главната съдийка бе принудена да се консултира със супервайзъра на мача, но реакцията на феновете по трибуните не закъсна: бурни освирквания. В крайна сметка, мачът продължи, Цвети съумя да запази концентрация и впоследствие да ликува с високо вдигнати ръце.

Сега на Пиронкова й предстои тежък четвъртфинал срещу коравата австралийка Саманта Стосър, но сигурното е, че ще се завърне там, където й е мястото - в топ 100 (с днешния успех някъде около №80). А с това мечтата да играе на Олимпийските игри в Рио се съхранява.

Всъщност, с изпадането си от стотицата на световната ранглиста, някои побързаха да отпишат Цвети Пиронкова. Нямало как да се върне повече и какво ли още не версии чухме и видяхме. Но Цвети Пиронкова показа, че притежава страхотни тенис качества и че може да бъде боец. И че може да играе и на клей след успехите си, които записа на трева на "Уимбълдън" и на хард корт.

Най-важното обаче е, че за пореден път Цвети показа, че заслужава да бъде красивото цвете на българския спорт.

Автор: Ивайло Пампулов, bgvolleyball.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини