Какъв тип фуди сте?



03-06-2016 08:22 | Tennis24.bg

Напоследък все повече хора обръщат внимание как точно се хранят. Спортистите имат високи изисквания, лентяите наблягат на чипсове и джънк фууд, но съществува и категорията на „фудитата” - разрастващо се племе от запалени почитатели на качествената и вкусна храна. Както във всяко динамично движение, и тук има различни групи и идеи… Дали пък няма да се разпознаете?

Едно нещо е сигурно – никога преди не е имало толкова благоприятни времена да се отдадем на страстта си към храната. Ресторантите стават все по-добри и разнообразни, навлизат нови и нови кухни, а шеф-готвачите не се плашат от експерименти. Разбира се, не можем да твърдим, че времето на прословутата „тройка с гарнитура” е останало в миналото, но преди години човек просто нямаше друг избор. Днес обаче интересните места са едва ли не на всеки ъгъл, като се започне от фурни, които приготвят над десет вида ръчен хляб и се стигне до деликатесни магазинчета с домашно приготвени туршии и пушени меса.

Запалените готвачи се радват на златна ера и у дома. Можем да се възползваме от невероятното разнообразие от продукти и подправки, да се сдобием с арак или заатар или да се шмугнем в магазинче за екзотични подправки.

Но какъв тип фуди сте вие?
Дали сте рядко срещаното „екстремно фуди” (ЕФ), което само разфасова цяло теле и отскача със самолет до Сеул, за да опита кимчи в истинската му родина? Аз си представях разпалено, че съм точно такова фуди, докато в Париж не си поръчах museau de boeuf и не ми донесоха нещо, което изглеждаше като кравешка муцуна в чиния. В този момент осъзнах, че нямам характера на ЕФ и преминах в редиците на „фуди аматьорите” (ФА) – ние обичаме храната, обожаваме ресторантите, но сме съвсем доволни и на сандвич със сирене пред телевизора. Освен това имаме предубеждения към карантията.
Признавам си, че понякога аз, а сигурен съм, и повечето от нас, от време на време имат склонност да се превръщат в „мързеливо фуди” (МФ) – развълнувано от навлизащата нова култура на храната, но пък прекалено без желание да готви само. Имаме си любими ресторанти, където винаги ни дават най-добрите места и приемаме вариантите на готвачите. Щом вкусът е отличен, на кого му пука как точно е сготвено? Така че запретнете ръкави и сложете касапската си престилка. Време е да разберете какъв тип фуди сте!

Никога и по никакъв повод не бихте се нарекли фуди (ужас!), но по някаква странна причина няма по-добро описание. Фудист или фудиста също не вършат работа, а фуди ви лепне като лъжица в мед. Давам цяло кралство, ако някой измисли по-хубаво име.
ЕФ

Нямате нищо против да повървите пет-шест километра до онова магазинче, където пекат танзанийското кафе на място. Така или иначе си носите фитнес гривната с телефона, вървите, имате цел и горите калории, а това оправдава намерението ви освен кафе, да си купите и брауни с бутиков шоколад. Точно така, кафе флет уайт с идеално темперирано мляко.
ЕФ
Обмисляте дали пък да не поговорите със собственика на любимото ви кафене и да проучите опциите за доставка до дома.
МФ

Човекът в рибния магазин ви познава по име и не пропуска да ви се обади, когато му докарат съвсем пресни едри миди. Вие сте го посветили милостиво в концепцията за зреенето на месото на рибата, точно както зрее говеждото, а той направо се е шашнал. Е, не знае какво пропуска, мислите си, докато си режете от стегнатата, но нежна като крем писия, зряла сухо една седмица.
ЕФ

В кутиите за обяд на децата редовно има от вашия домашен безквасен хляб. Всички в класа ви знаят името, а у вас ви обръщат повече внимание, отколкото на котката.
ЕФ

Нарастващата ви страст към кухненското оборудване заплашва брачната ви хармония.
ЕФ ФА

Ресторантите, в които има места, без да сте ги резервирали, са ви напълно безинтересни. Но пък идеята да пропуснете вечерята е твърде болезнена. Но няма никакъв проблем да се наредите на опашка на онази улична сергийка с мексиканска храна, понеже там сами си правят пико де гало и моле поблано.
ЕФ ФА

Не е нужно да търсите в Google какво е пико де гало или моле поблано.
ЕФ

Преди три години преминахте от пиене на водка към колекциониране на джин... В момента любимият ви вид се произвежда ръчно от двама ентусиасти на кухненската им маса или пък се внася от Остин, щата Тексас, или Портланд, щата Орегон.
ЕФ ФА

Притежавате оригинални копас от по половин литър за джин с тоник по испански. Джинът винаги се пие само с лимон, тъй като това отразява духа на продуктите – знаете, че в повечето джинове за аромат се добавя лимон, много рядко лайм. Веднъж опитахте тоник на Fever-Tree и вече не признавате друг.
ФА

Джин с тоник? Пффт. Джинът е за коктейли, които приготвяте сами с мъничко домашен оцет. Този навик ви остана от долината Напа. Вие сте толкова много над обикновения джин с тоник.
ЕФ

Интересувате се от новостите в света на храната, но не и от диети. Диети? А, не, благодаря. За вас това е запазено за онези маниаци с клинове, които постоянно постват снимки от тренировки и не ядат нищо, ако първо не са го смлели до неузнаваемост в блендер.
ЕФ

Блендерите се използват за пасти от подправки с фини нюанси в ароматите за вашето тайландско масаман къри. А приставката с двете остриета е отлична за прясно изпечени зърна кафе.
ЕФ

Мечтаете за фурна или кафе-машина, но да е последна дума на техниката. По-скоро бихте си взели огромен като стена хладилник с всякакви отделения и функции, отколкото спортен автомобил.
ЕФ

По лавиците на библиотеката има повече кулинарни заглавия, отколкото романи, но ги четете не по-малко стръвно. Дебнете любимите си автори в социалните мрежи и наистина се вълнувате, когато отговорят нещо на ваш коментар.
АФ

Редки мили жестове. Веднъж дарихте малко пари за стартирането на нов ресторант. Храната може никога да не стане ваш живот, но ви е приятно да знаете, че все пак имате пръст в началото на нечий бизнес.
АФ

Планирате възможно най-скоро да започнете свой собствен бизнес с домашно приготвени пушени меса и колбаси или пък пекарна за ръчен хляб. Не си представяте нещо по-пълноценно от живот, изграден около храната.
ЕФ

Купувате месо само от вашия месар, когото сте подбрали сред стотици други, но искате да го подготви така, че да можете направо да го сложите на скарата или във фурната.
АФ

Какво лошо може да има в използването на замразена риба за рибен пай?
МФ

Градината не е за гледане на цветя или алпинеуми, а за спретнато подредените лехи с вашите зеленчуци, овощни дървета и подправки. Направили сте си външна фурна на дърва и барбекю, което обаче палите само с пръчките от изрязването на лозите, черешите или смокините, а понякога слагате и ароматно дърво като бреза или ябълка. Имате и две пушилни. Защо две ли? Едната е за месо, другата е за риба, та това е очевидно.
ЕФ

Любимата ви нова тенденция в готвенето е храната да е в купа. Всичко, наречено „ястие в един съд” и „само го сложете във фурната”, е музика за ушите ви.
МФ

Свински уши, крачета, глави, кървавица, бял дроб… бихте яли всичко. Бяхте съсипани, когато сензацията, че бахурът е новата суперхрана, се оказа измислена новина.
ЕФ

Когато видите карантия в менюто, започвате да копнеете за една хубава пържола.
ФА

Постъпили сте умно и живеете на огромно разстояние от поразително добрия индийски ресторант и онова удивително италианско местенце. А там шеф-готвачът ви познава лично и приготвя вашите спагети вонголе точно както ги обичате.
МФ

Нямате нужда от помощ за менюто в японски ресторант, а пръчиците са като естествено продължение на ръката ви. Знаете, че пондзу се прави с юзу, а любимото ви нигири е риба тон или сьомга. Обичате драконови ролца.
ФА

Ядете сушито с пръсти, както ви показаха на пазара Цукиджи в Токио. Пак там, без да искате, ядохте и семенници от риба треска. Бяха прекрасни.
ЕФ

Открили сте козето месо и приготвяте наистина превъзходно къри с него.
ФА

Мариноване? Да. Ферментиране? Да. Събиране от природата? Да. При един такъв поход в гората открихте чудно находище на идеални манатарки, но не казвате на никого. Ще измъкнат информация за тайното място, но чак след като умрете!
ЕФ

Май всички вече са чували за колбаса ндуя и това ви дразни, защото преди ви беше любим продукт за бърз и впечатляващ сос за паста. Да, но пък само вие знаете как точно се произнася.
ФА

Изкарали сте няколко курса по разфасоване на месо и имате собствени инструменти. Ножовете ви са по-ценни от бижутата.
ЕФ

Въглехидратите са важни колкото протеините. Никога няма да си поръчате ориз за дома, а пастата ви е приготвена идеално за задържане на повече сос. Защо пък да не е песто от магазина?
МФ

Вашите кулинарни герои са Найджела и Даяна Хенри.
ФА

Вашите кулинарни герои са Делия и Джейми.
МФ

Имате таен фетиш за сандвичи с рибени пръчици, но пък с най-хубавите. Все си казвате, че трябва да си ги приготвите сами, но в крайна сметка си поръчвате от онези с дебелите питки бял хляб, масло, замразени пръчици и кетчуп. От магазина.
МФ

В шкафа ви (ех, де да имахте килер… като онзи на Найджела Лоусън) има поне 20 различни люти подправки – от сушени виетнамски чушки и червени чушки Алепо до сос срирача. Така съвсем лесно можете да промените вкуса.
ФА

Знаете много добре, когато чулетонът е от 18-годишна млечна крава от Галисия. И сте маниак на тема зреене на месото. Понякога го оставяте и за 120 дни.
ЕФ

Позволявате си да купувате яйчен крем или сладолед от магазина. Но само ако са от толкова добра марка, че различавате люспиците истинска ванилия.
МФ ФА

Вие сте абонат на BBC GoodFood България. Естествено, че сте.
ЕФ, ФА, МФ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини