Финал за рекорди



05-06-2016 11:36 | Станко Димов

Водачът в схемата Новак Джокович и вторият поставен Анди Мъри ще се изправят един срещу друг в неделя за 34-и път, а залогът ще бъде титлата от „Ролан Гарос”.

При победа Джокович ще оформи своя кариерен шлем и ще стане една осмият тенисист, четвърти в Оупън ерата, който е печелил всички трофеи от Шлема. Освен това при победа в Париж Джокович ще стане едва третият в историята, който държи всички трофеи от Шлема (след Род Лейвър и Дон Бъдж). От своя страна пък Мъри може да стане първият представител на Великобритания, който печели „Ролан Гарос” след Фред Пери през 1935-а.

„Това е много голям мач и за двама ни. Никой не знае още колко възможности ще имаме да спечелим тук. Вече сме имали няколко невероятни битки в Шлема на всички настилки. Сигурен съм, че в неделя ще бъде същото”, коментира Мъри, който за първи път в кариерата ще спори за Трофея на Мускетарите.

Пътищата на двамата към финала бяха коренно различни. С изключение на първия сет в двубоя срещу Роберто Баутиста Агут в IV кръг, Джокович не загуби сет и спечели убедително двубоите си в Париж. Анди Мъри пък започна с 5-сетови победи в първите си два двубоя – срещу Радек Щепанек и Матиас Бург. Освен това загуби сет и бе изправен до стената и в двубоите си срещу Ришар Гаске и Стан Вавринка.

Джокович има повече опит във финали в Шлема, като това ще бъде негов 20-и. За Мъри ще бъде 10-и двубой за мейджър трофей. За Ноле това ще бъде 4-и финал в Париж (2012, 2014, 2015), докато Мъри ще дебютира в двубоя за трофея.

В директните дуели Джокович има преднина от 23:10 победи, като е спечелил 12 от последните им 14 мача. В турнирите от Шлема Ноле води със 7:2 победи, показателите им във финали в Шлема пък са 4:2. И двете победи на Мъри над сърбина в Шлема обаче са на финали.

Единствената им среща на „Ролан Гарос” е от миналата година, когато на полуфиналите Джокович се наложи с 3:2 сета.

„Той е един от най-отдадените към тениса играчи в тура. Той винаги се стреми да развива играта си и да става по-добър. Страхотно е как нашето съперничество на корта се разви през годините”, коментира Джокович за британския си опонент.

Финалът в Париж започва в 16:00 часа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини