Ум, талант, или физика: кое е най-важно за тенисистите?



10-06-2016 19:23 | Tennis24.bg

До колко важен е талантът сам по себе си, или играчите трябва да притежават и ум и физика, за да доминират на кортовете? Тези въпроси си задават от сайта tennisworldusa.org.


Най-простият отговор е – необходим е микс от трите качества. Но въпросите нямат лесен отговор. Всъщност, за всеки играч е различно.

Да вземем Григор Димитров. Българинът има изключителни технически способности в арсенала си, но все още не е готов да играе на най-високо ниво. Защо? Защото често Бейби Федерер не е способен да се конкурира психически и защото не е на добро физическо ниво. Това го отдалечава на километри от онзи, от когото взе прякора си – Роджър Федерер. Швейцарецът не само е талантлив и здрав физически, но и е устойчив психически, което го направи един от най-великите тенисисти в историята.

Григор е на няколко години и от бившата си приятелка Мария Шарапова, която често успяваше да балансира със средни технически умения, но впечатляваща психическа и физическа сила. Серина Уилямс, може би най-великата тенисистка в историята, успява да съчетае и трите основни качества през кариерата си, макар че има моменти, в които страда от спадове както психологически, така и физически.

Рафаел Надал и Новак Джокович имат огромен талант. Но и двамата стигнаха до признанието, че са едни от най-големите в тениса и статута на играещи легенди, едва след като успяха да подобрят психиката и физиката си.

Големият отговор на въпросите ни обаче е Стан Вавринка. Швейцарецът, който също притежава огромен талант, успя в последните години да подобри психологическата си издръжливост, въпреки няколко възхода и спада, и същевременно се разви много физически, което му помогна да спечели две титли от Големия шлем.

Така че, явно трите качества трябва да са балансирани. Но ако трябва да се отличи едно от тях, като нещо, което е необходимо за шампиона – то с най-голяма тежест и най-важна е психическата сила.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини