Станка Златева тръшна и Джокович - №1 e на Балканите



21-12-2010 16:18 | Николай Драгиев

Величествената Станка Златева стана "Спортист на Балканите" за 2010 година. Така образно казано най-добрата ни състезателка по борба "тръшна" световния номер 3 в тениса Новак Джокович в пряк двубой. Сърбинът остана само на две точки от златната ни шампионка в класация на информационните агенции на Балканите.

Днес Станка ще получи и наградата си за "Спортист на годината" и в България. В класацията сред първите 15 се класираха още Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

През 2010 година Златева стана едновременно Европейски и Световна шампионка в категория до 72 килограма.

Така състезателката от "Левски" успя да надвие гордостта на Сърбия Новак Джокович, който донесе на страната си най-голямото отборно отличие в тениса - Купа "Дейвис". Цялостно погледнато изборът на българката пред Ноле е логичен, тъй като при сърбина става въпрос по-скоро за отборните му изяви, не толкова за тези поединично през 2010 г.

Новак успя да спечели едва две титли през 2010 - в Дубай и Пекин. Това му осигури за четвърта година място под номер 3 в световната ранглиста. Освен всичко игра и финал на US Open, но отстъпи на безгрешния Рафаел Надал. Временно успя да изпревари и Роджър Федерер в ранглистата.

В класацията гласове получиха и други български спортисти. Волейболистът Матей Казийски е на осмо място. Извън първите десет пък се наредиха Димитър Бербатов (футбол), Цветана Пиронкова, Михаил Ганев (борба), Христо Маринов (борба) и Ваня Стамболова (лека атлетика).




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини