Олимпийският тенис: Американски дубъл през 1996 г.



04-07-2016 09:13 | Любомир Тодоров

Вековният юбилей от възстановяваването на Олимпийските игри се състоя в Атланта през 1996 година. Тенис турнирът се проведе в Стоун Маунтийн Парк, на 25 километра от столицата на щата Джорджия.

Състезанието завърши с американски триумф. А Магдалена Малеева записа две победи.

При жените златният медал спечели деветата поставена Линдзи Дейвънпорт. В целия турнир тя загуби само един сет. На финала Дейвънпорт победи испанката Аранча Санчес-Викарио със 7:6(8), 6:2.

На двойки американките Мери Джо Фернандес и Джиджи Фернандес защитиха титлата си от Барселона през 1992 година, нещо което никой друг не е успявал да постигне.

Само трима тенисисти от Топ 10 взеха участие в Атланта. Това не омаловажава златният олимпийски медал на Андре Агаси. На четвъртфиналите темпераментният играч от Лас Вегас се размина на косъм от дисквалификацията срещу южноафриканеца Уейн Ферейра.

На финала Агаси беше категоричен срещу Сержи Бругера от Испания с 6:2, 6:3, 6:1 след час и 17 минути игра. Андре не сдържа сълзите си при награждаването. Н трибуните е неговият баща, който е участвал на Олимпиадата през 1952 година като боксьор в отбора на Иран.

"Това е най-голямото постижение, което съм имал в спорта", признава Андре след спечелването на титлата в Атланта.

Австралийците Тод Уудбридж и Марк Уудфорд донесоха първото злато на страната си в тениса. Те спасиха два мачбола на полуфинала срещу Яко Елтинг и Паул Хаархуис, а на финала надиграха британците Тим Хенман и Нийл Броуди.

Магдалена Малеева беше поставена под №10 в олимпийския турнир. Софиянката стартира с победа 6:1, 6:2 над Рене Стъбс от Австралия. 23 години по-късно двете заедно спечелиха титлата от Уимбълдън в турнира на легендите.

Във втория кръг Маги надигра аржентинката Флоренсия Лабат със 7:6(7), 6:1, но след това отстъпи на осмата в схемата Кимико Дате от Япония с 4:6, 4:6.

На двойки Магдалена и Катерина Малееви получиха "уайлд кард", но отпаднаха в първия кръг след драматична загуба от англичанките Валда Лейн и Клеър Ууд с 6:3, 6:7(8), 3:6.

Очаквайте следващата седмица: Сидни 2000

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини