Майката на Надал: Фенове ми пращат слипове заради тика на Рафа



25-12-2010 18:04 | Николай Драгиев

Ана Мария Парера - майката на световния номер 1 Рафаел Надал нашумя в последно време заради демонстративните двубои между сина й и Роджър Федерер. Г-жа Парера е президент на фондацията на Надал, която организира втория двубой между титаните в Мадрид.

„Вкъщи Рафа съвсем не е Номер 1, ходи на пазар и хвърля боклука" – споделя майката на лидера в световната ранглиста. Загрижени фенове пращат на испанеца слипове по пощата, убедени че майка му не купува адекватния размер. Какво още?

- Да живееш с привилегии има своите рискове, вие майка-бодигард ли сте?

Много е трудно да се бориш с настоящия свят, но мисля, че ние го постигнахме, защото виждам, че моите деца са абсолютно нормални във всички аспекти. Аз никога не съм изисквала нищо от Рафа, ще дам няколко примера.
Когато трябваше да играе в младежките турнири на Ролан Гарос или Уимбълдън, просто не отиде. И не отиде, защото му казах – „Виж сине, първо е учението". Той репликираше – „Но мамо, това също е много важно". И аз му обяснавах, че не бива да оставя образованието си, защото никога не се знае до къде ще стигнеш със спорта. Виждала съм големи „бедствия" в определени семейства. Родители, които са постигнали много и изискват същото от своите деца и ги притискат много.
 
- Искате да кажете, че никога не се е налагало да сваляте Рафа от пиедестала?

Никога. Може някой да си помисли, че казвам това само защото знам, че ще го прочетат много хора, но не е така. Никога не се е налагало да казвам на Рафа „Сине, слез на земята".

- Няма майка, на която да не й харесва да говори за детето си, не ми казвайте че при вас не е така?

Не ми харесва. Много често ми казват – „Какъв късмет имаш, сигурно много се гордееш...". Аз винаги отговарям, че имам късмет и с двете си деца, които са добри хора, които не са ни създвали никога проблеми и признавам, че на Рафа му върви много добре в това, с което се занимава. Вкъщи не се говори много за тенис. Мисля, че сина ми трябва да отпочива, когато си е у дома и да говори за други неща извън тениса.

- Това означава ли, че вкъщи не е Номер 1?

Съвсем не. Когато е тук го пращам на пазар или да изхвърли боклука. Тук няма кой да му „прислужва". На всичкото отгоре му давам задачки, защото е много разхвърлян и така тренира да не е толкова разпилян.

- Значи, ако влезем в неговата стая...

Когато аз съм минала оттам или преди това? /смее се/. Единственото подредено място е това, на което държи наградите си. Има една зала точно до неговата стая, където е подредил всички трофеи. В неговата стая има предимно... плюшени играчки. Много ги обича. След като спечели Отритото първенство на САЩ един негов приятел му подари един огромен жираф. Когато го видях си казах „Убих го", но какво мога да направя... седи си жирафчето при трофеите на Рафа.

- Ако ви запитам за този тик, който има Рафа преди изпълнението на начален удар...
Ох, не ми говорете. Не можете да си представите колко слипове са ми изпращали по пощата като подарък, защото хората си мислят, че бельото което носи Рафа не му пасва добре. Включително един човек ми изпрати писмо, в което ми препоръчваше да му купувам по-голям размер слипове и ми изпрати няколко примерни в колет. Но това е тик, който Рафа прави несъзнателно, особено когато е нервен. Такъв е цял живот. Аз смятам, че задникът му е малко по-голям, отколкото изискват пропорциите на неговото тяло....хахаха.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини