Олимпийският тенис: Чилийски дубъл в Атина



Олимпийският тенис: Чилийски дубъл в Атина
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
18-07-2016 08:32 | Любомир Тодоров

Олимпийските игри през 2004 година се провеждат в Атина, столица и на първите съвременни състезания през 1896-а. Буквално до последния момент организаторите имат проблеми сизграждането на обектите, на които ще се провеждат състезанията.

В тениса се събират почти всички най-добри, след като беше решено и жените да получават точки за световната ранглиста, както мъжете, които още от Сидни увеличаваха актива си за класацията. В Гърция най-много отличия завоюва неочаквано Чили.

Николас Масу стана олимпийски шампион. Той победи по път към титлата двама бивши номер едно в света - Густаво Кюртен и Карлос Моя. На финала тенисистът от Виня дел Мар се изправи срещу американеца Марди Фиш и спечели в епичен петсетов двубой с 6:3, 3:6, 2:6, 6:3, 6:4. Бронзът също отива в южноамериканската държава, след като е завоюван от Фернандо Гонсалес.

На двойки Масу взема второто си олимпийско злато, заедно с Гонсалес. Чилийците надделяват над Николас Кифер и Райнер Шютлер от Германия след 6:2, 4:6, 3:6, 7:6(7), 6:4.

При жените световната номер едно Жустин Енев печели титлата. Белгийката губи само един сет по пътя до върха. Това става в драматичния полуфинал срещу рускинята Анастасия Мискина при 7:5, 5:7, 8:6, при който Енен губеше с 1:5 в третия сет, но направи невероятен обрат.

На финала Жужу победи с 6:3, 6:3 втората в схемата Амели Моресмо от Франция. Бронзът е за непоставената австралийка Алиша Молик. Серина Уилямс се отказа от участие седмица преди олимпийския турнир заради травма, а сестра й, която е шампионка от Сидни, губи от Мери Пиърс на осминафиналите.



На двойки при дамите китайките Ли Тин и Сун Тян-Тян вземат злато след успех над Кончита Мартинес и Вирхиния Руано Пяскуал с 6:3, 6:3. Мартинес става първата тенисистка с три олимпийски медала от три различни игри в историята. По-късно сестри Уилямс ще изравнят постижението на Кончита.

Българското участие се изчерпва с Магдалена Малеева, която за трети и последен път играе на Олимпиада. Маги, която е №15 в схемата, печели в първия кръг срещу Клара Закопалова от Чехия с 6:1, 6:4. След това софиянката се изправя срещу гъркинята Елени Данилиду. Мачът се превръща във фарс, подкрепяна от публиката тенисистка на домакините симулира травми, пада на корта, след това скача и прави уинъри. В крайна сметка Малеева отстъпва с 6:2, 4:6, 4:6.

Следващата седмица: Пекин 2008

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини