Тенисът и любовта: ръка за ръка



20-07-2016 10:39 | Tennis24.bg

Професионалните тенисисти срещат много предизвикателства в кариерата си. Постоянни пътувания, ежеседмична смяна на мястото, турнири, тренировки от най-ранна детска възраст.

Самота. С тази дума Андре Агаси описва играта, която мрази от дете, но която го превърна в легенда. Идеята да се обвържеш с един спорт от 3-5-годишна възраст, да решиш да станеш професионалист е вълнуваща, но заробваща. Това е страст, на която много играчи избират да служат без значение на жертвите, които им се налага да правят. Ако не вярвате – прочетете „Открито“ от Андре Агаси. Поради естеството на професията си тенисистите са принудени да се обградят с екип, който ги следва навсякъде – треньори, физиотерапевти, спаринг партньори. Понякога обаче играчите имат нужда от нещо друго – емоционална подкрепа, любов, човек, който им осигурява нещо повече - психологическа поддръжка. Особено, когато нещата на корта не вървят. Доказателства за това отново откриваме в историята на Агаси и проваления му брак с Брук Шийлдс. В условията на труд в професионалния тенис личните връзки са повече от трудни.

Една от първите големи тенис любови е тази между Крис Евърт и Джими Конърс, наречена Романс за историята. Пътуванията, турнирите по някакъв начин се наместват в пъзела на тази любов, но след това я и съсипват. Това е причината много играчи да не се обвързват сериозно по време на пика на кариерата си. Те казват: „Просто искам да се концентрирам върху играта си“.

Понякога връзката обаче се оказва благотворно и на кариерата. Какво по-хубаво от това партньорът ти да познава в детайли живота ти, да знае от първа ръка кога и как да те подкрепи. Такъв пример е връзката между Ким Клайстерс и Лейтън Хюит. Те бяха близо дори до сватба, но се оказа, че Ким има проблеми с родителите на Лейтън, които настояваха сватбата да е в Австралия. Различията между двамата избуяха и те се разделиха. Сега и двамата са женени. Клайстерс има две деца от бившия баскетболист Брайън Линч, а Лейтън – три деца от актрисата Ребека Картрайт.

Също толкова благотворно се отразяват връзките на Андре Агаси и Роджър Федерер с тенисистки. Общото при тях е, че се оженват за половинките си, съответно Щефи Граф и Мирка Вавринец, след отказването им от активни спорт. В биографията си Агаси признава, че е привлечен от германката още при първата си титла от Уимбълдън. Минават обаче години, преди двамата да се съберат (след отказването на Граф). По-късно г-жа Агаси е от огромна подкрепа за Андре при неговото завръщане на върха. Двамата са родители на две неща.


Мирка Вавринец също се отказва от спорта преди да се врече във вярност на Роджър Федерер. Тя е плътно до мъжа си и е непрекъснато. Мирка формално започва да менажира неговата кариера - пътувания, медийни участия. Нейната роля се увеличава през годините пропорционално на успехите на любимия й. Грижи се за програмата, спонсорските договори, облеклото, личната марка и други дейности, свързани с нейния съпруг. Междувременно му ражда и четири деца – две двойки близнаци момичета и момчета.

Последната щастлива семейна двойка е тази между италианските звезди Фабио Фонини и Флавиа Пенета. Двамата вдигнаха сватба наскоро, малко след официалното оттегляне от корта на Пенета. Явно тази схема е най-успешната. Около тенискортовете се върти и любовта между Анди Мъри и Ким Сиърс. Тя е дъщеря на треньора на Анди и много добре познава живота на тенисита. От скоро те са и родители.

Един от най-големите любовчии в Тура е Григор Димитров. Българинът има афинитет към по-възрастни от него, а и по-успешни тенисистки. Първо името му е свързано краткотрайно с това на настоящата номер 1 в света Серина Уилямс. По-популярна обаче става връзката му с Мария Шарапова. „Хубаво е да имаш някой, който да те подкрепя и разбира“, обяснява Маша връзката си с 5-години по-младия от нея Гришо. Скоро обаче връзката им охладнява и Димитров признава „Пътищата ни се разделиха…Пожелавам й щастие и успех в живота и тениса“. Българинът обаче се оказа слаб пророк – малко по-късно Шарапова бе хваната с допинг и бе наказана за две години. Далеч от щастието, нали. Но и Григор не пожъна успехи и се срина от Топ10 до 40- място (в момента) в световната ранглиста.

С разбито сърце остава и Каролина Вожняцки. Тя имаше връзка с професионалния ирландски голфър Рори Макилрой от 2011 до 2014 г. Датчанката обяви техния годеж на страницата си в Twitter на 1 януари 2014 г. Но на 21 май същата година, се разбра, че Макилрой отменя годежа: „Проблемът е в мен. Поканите за сватбата, които изпратихме през уикенда, ме накараха да осъзная, че не съм готов за брак. Пожелавам на Каролина много щастие, което тя определено заслужава, и съм ѝ благодарен за всички прекрасни мигове, които имахме“, пише бившият годеник. Оказва се, че Рори й се обадил по телефона и в 10-минутен разговор й обяснил мотивите си за раздялата. По-късно Крис Евърт разказва, че това „по някакъв начин освободи нещо в нея. Тя започна да играе безстрашно и по-смело“. Самата Каролина признава: „Буквално бях с разбито сърце. Мисля, че не знаех колко силна мога да бъда преди това да се случи.“ Месец по-късно тя влиза в Топ 10, печели титлата в Куала Лумпур и участва в маратона на Ню Йорк.

Спортна връзка, която завършва зле, има и Петра Квитова. Чехкинята стига до годеж със сънародника си хокеист Радек Мейдел, с когото започва да се вижда през юни 2014. Пет месеца след обявяването на годежа двамата се разделят…а кариерата на Петра се изстрелва към върховете и тя достига Топ 10.
До хепи енд обаче достига връзката на Ана Иванович и футболиста на „Манчестър Юнайтед“ и капитан на германския национален отбор Бастиан Швайнщайгер. Двамата се венчаха наскоро в романтична Венеция, а от скоро красивата Ана живее в Англия, за да е по-близо до любимия си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини