Олимпийският тенис: Мъри донесе радост на домакините



01-08-2016 08:15 | Любомир Тодоров

Олимпийските игри през 2012 година се проведоха в Лондон. За първи път след завръщането на тениса като олимпийски спорт турнирът се проведе на трева. Също така за първи път в Оупън ерата състезанието беше на място, където се играе турнир от Големия шлем - Уимбълдън.

Точно 190 бяха участниците. Сред тях бяха и българите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, който стана първият тенис олимпиец при мъжете. За първи път след 1924 година бяха раздадени медали и в дисциплината смесени двойки. За съжаление шампионите от Пекин Рафаел Надал (контузен) и Елена Дементиева (прекратила кариерата си) не бяха във Великобритания.

При мъжете Анди Мъри зарадва домакините с олимпийската титла. На полуфинала шотландецът се справи с Новак Джокович със 7:5, 7:5. В спора за титлата, който беше повторение и на финала от Уимбълдън преди месец, Мъри взе реванш от Роджър Федерер и го надигра с 6:2, 6:1, 6:4. Освен това Анди взе и 750 точки за световната ранглиста. Бронзовият медал е за Хуан Мартин дел Потро.

В мач от втория кръг Жо-Вилфред Цонга победи Милош Раонич с 6:3, 3:6, 25:23. Изиграните 66 гейма в него направи двубоя най-дългия в историята на олимпийските игри.

Дни по-късно, на 3 август 2012-а, на полуфинала при мъжете Роджър Федерер надделя над Хуан Мартин дел Потро след 4:6, 7:6(5), 19:17 за 4 часа и 26 минути игра, което пък беше най-дългата среща като продължителност. Тези два маратона наклониха везните в Рио в заключителния сет при 6:6 да се играе тайбрек, а не до два гейма разлика.

При дамите Серина Уилямс направи кариерен Златен шлем. Американката беше безкомпромисна на финала срещу Мария Шарапова и я разгроми с 6:0, 6:1. Бронзовото отличие отиде при световната номер едно тогава Виктория Азаренка.

Серина и по-голямата й сестра Винъс Уилямс станаха за трети път олимпийски шампионки и на двойки. Те са единствените с по 4 златни медала. На финала американките спечелиха с 6:4, 6:4 срещу чешкия дует Андреа Хлавачкова и Луцие Храдецка.

И при мъжете янките триумфираха на двойки. Близнаците Боб и Майк Брайън надиграха Жо-Вилфред Цонга и Микаел Льодра от Франция с 6:4, 7:6(2). Вчера братята Брайън обявиха, че няма да защитават титлата си в Рио де Жанейро.

При смесените двойки титлата замина за Беларус. Макс Мирни и Вика Азаренка се наложиха на финала над британците Анди Мъри и Лора Робсън след обрат с 2:6, 6:3, 10-8.

Григор Димитров дебютира с победа над поляка Лукаш Кубот с 6:3, 7:6(4), но във втория кръг отстъпи на Жил Симон от Франция с 3:6, 3:6.

При дамите Цвети Пиронкова се справи с Доминика Цибулкова (Словакия) на старта със 7:6(4), 6:2, а след това загуби от италианката Флавия Пенета с 5:7, 1:6.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини