Какво промени Магнус Норман у Робин Сьодерлинг?



28-12-2010 14:57 | Николай Драгиев

Робин Сьодерлинг определено е може би най-прогресиращият тенисист в последните две години. Два поредни финала на "Ролан Гарос" и победи над почти всички от световния елит са доказателство за това.

Наскоро обаче шведът се раздели със своя треньор Магнус Норман, който му помогна да постигне всичко това. Какво обаче промени Норман в играта на Сьодерлинг?

Повратният момент е двубой между Сьодерлинг и Райнер Шутлер през 2009 година в Сънрайз. Тогава Сьодерлинг губи първия сет и прави обичайното за него - излива гнева си на корта, използвайки епитети и дори чупи ракета. След всичко това Магнус Норман става и напуска корта демонстративно.

Робин разбира, че е сгрешил и обръща мача след 6:7, 7:5, 7:6. Малко по-късно през годината Сьодерлинг побеждава Шутлер с изключително редкия резултат 6:0, 6:0.

"Тогава Магнус постави ултиматум на Робин: "Или ще ме слушаш, или си тръгвам", коментира Томас Йохансон, който е в обкръжението на двамата.

"Магнус работи основно върху психиката на Робин. На двамата им бе много трудно да постигнат добри отношения в началото, тъй като са особени характери. Магнус е много честен, прям и рязък. Според Магнус Робин се държеше като малко дете на корта и това трябваше да се промени. И той успя да измени неговото поведение изцяло," допълва Йохансон.

Самият Сьодерлинг също отчита голямата промяна. Роденият в "мебелния център на Швеция" град Тибро Робин, смята че освен тези корекции внесени от Норман, също така е успял да направи изявите си по-постоянни.

"Преди, когато излизах срещу някой от топ 10, още преди мача трудно възприемах мисълта, че ще играя с толкова добър играч. Срещу тях нямаш почти никакво време да покажеш най-доброто от себе си. Спомням си един мач с Джокович преди време, когато смятах, че той прави нещата със свръхзвукова скорост. През миналата година обаче в Лондон успях да победя и него, и Рафаел Надал. Вече не смятам, че те играят толкова извънземно. Просто аз повиших нивото си на игра до максимума," коментира Сьодерлинг.

От новия сезон Сьодерлинг ще работи с треньора Клаудио Пистолези, а целта е да напредне още от сегашната си пета позиция в световната ранглиста и да разбие оформилия се в последните години топ 4.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини