Какво трябва да знаем за финала в Ню Йорк (превю)



10-09-2016 09:35 | Станко Димов

В събота вечер, от 23:00 часа наше време, ще се състои финалът на Откритото първенство на САЩ при дамите. За трофея ще спорят Ангелик Кербер, която от понеделник ще оглави световната ранглиста, и чехкинята Каролина Плишкова, за която това ще бъде дебют във финал от Шлема.

Кербер води с 4:3 победи в двубоите с Плишкова. Последният им сблъсък бе преди няколко седмици на финала в Синсинати, където успехът отиде на сметката на чехкинята – 6:3, 6:1. Любопитен е фактът, че последните три двубоя между двете са все на финали. Освен въпросния мач в Охайо, те играха и за трофеите в Станфорд (2015, твърди кортове) и Бирмингам (2015, тревни кортове), като в тези случаи победител бе Кербер, все в три сета.

Каролина Плишкова се намира в невероятна серия от 11 последователни победи, в които е загубила общо едва 2 сета (един от Кузнецова на четвъртфиналите в Синсинати и един от Винъс Уилямс на осминафиналите на US Open). Преди участието си в Ню Йорк тази година, Плишкова никога не беше достигала до втората седмица в турнир от Големия шлем (17 участия).

Чехкинята е едва 8-ата тенисистка, която успява да победи двете сестри Уилямс на един турнир. Това се е случвало 3 пъти на US Open, като в два от случаите в последствие тенисистката печели турнира – Жустин Енен (2007), Ким Клайстерс (2009).

С достигането си до финал на US Open Плишкова си гарантира изкачване до №6 в ранглистата, което ще е лично постижение за нея. Ако спечели титлата, чехкинята ще бъде №5.

Без значение какво направи на финала, Ангелик Кербер ще бъде новата №1 в класацията на WTA от понеделник. Германката достигна до финал без да загуби сет. Последната, която успя да спечели US Open без загубен сет е Серина Уилямс (2014).

Кербер може да стане едва четвъртата левичарка, която печели на „Флашинг Медоуз”. Преди нея това сториха Евелин Сиърс (1907), Мартина Навратилова (1983, 1984, 1986, 1987) и Моника Селеш (1991, 1992).

За Кербер това ще бъде трето участие във финал в Големия шлем. По-рано през сезона тя спечели трофея на Australian Open (победи на финала Серина Уилямс) и загуби на Уимбълдън (от Серина Уилямс).

ГЛЕДАЙТЕ ФИНАЛА ОНЛАЙН ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини