Смяна на властта



11-09-2016 13:47 | Станко Димов

Ангелик Кербер за първи път ще се изкачи на върха на ранглистата и ще бъде №1 в света. Германката заслужи тази чест още в края на миналата седмица, след като Каролина Плишкова победи Серина Уилямс на полуфиналите на US Open, с което реално свали американката от престола на най-добра тенисистка. По ирония на съдбата, преди няколко седмици именно Плишкова не позволи на Кербер да стане №1, побеждавайки я на финала в Синсинати. Така, без да иска, чехкинята стана нещо като посредник в спора между Кербер и Уилямс.

Но да се върнем на германката. 3 финала в Големия шлем и 2 титли от него само в рамките на 9 месеца. Определено впечатляващо. Германката може да няма рекламните договори и популярността на Серина Уилямс, но в последните 12 месеца категорично е по-добра от нея на корта, а само това има значение, когато изкачваш стъпало по стъпало нагоре към заветната цел.

В последните 12 месеца Кербер взе участие в 22 турнира, докато Уилямс в едва 14. Статистиката показва, че само две състезателки от Топ 100 са играли по-малко от Уилямс в този период. Става въпрос за Мария Шарапова, която за последно се появи на корта през януари в Австралия, и за Виктория Азаренка, която не е играла от месец май. Първата изтърпява наказание, втората се радва на бременност.

Ако е вярно, че денят си личи по утрото, то същото с пълна сила може да се каже за настоящата кампания на Кербер. Германката започна сезона с финал в Бризбън, след което успя да спечели титлата от Australian Open. Триумфът в Мелбърн дойде като гръм от ясно небе, тъй като Кербер не беше преминавала III кръг в предишните си 5 участия в Шлема, където изобщо върховото й постижение бяха два полуфинала – US Open 2011 и Уимбълдън 2012.

Победата в Мелбърн обаче не се оказа случаен изблик на класа. Тя беше допълнена с участие на финал на Уимбълдън, а след това и е превъзходно представяне и титла на US Open. Разбира се, не трябва да подминаваме и сребърния медал на сингъл от Олимпийския турнир в Рио. Ей така, за цвят.

През последните 52 седмици германката с полски корени изигра 86 мача, от които спечели 66. Тя записа двойни повече победи, в сравнение със загуби, в двубоите срещу състезателки от Топ 20, а освен това е с положителен баланс и в сблъсъците с Топ 10 (9:8 победи, в това число 1:1 срещу Серина Уилямс).



Още по-симпатична германката става и заради стила й на игра. Всяка една точка е спечелена със здраво тичане и движение на корта, с много труд. Почти няма лесни точки, дошли след свръхзвуков начален удар на пример. С други думи – Кербер се изкачи на върха с много труд и впечатляващо постоянство.

Тя заслужава поздравления и за начина, по който се справи чисто ментално в Ню Йорк. Питана навсякъде и от всеки за мечтаното първо място, германката запази концентрация и не се поддаде на емоциите, които неимоверно са я разкъсвали вътрешно. А това не е никак лесно. Ако не вярвате, попитайте Гарбине Мугуруса, която след грандиозния триумф на „Ролан Гарос” се пречупи пред очакванията, вниманието и натрупаното напрежение около нея.

Ангелик обаче е друга бира. Тя дойде, видя и победи. Направо го в родината на Серина Уилямс, направи го в нейното сърце – US Open. Любезно я свали от трона и взе еднолично властта. Колко ще управлява, тепърва ще разберем.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини