Руски хакери разкриха: Сестри Уилямс са ползвали допинг



13-09-2016 23:00 | Tennis24.bg

Хакери са пробили мрежата на WADA и разкриха десетки файлове, уличаващи топ спортисти на САЩ, които са ползвали допинг, но въпреки това не са били наказани. Групата Fancy Bears е пробила системата и разкриха, че сред измъкналите се за употреба на забранени вещества са и сестрите Серина и Винъс Уилямс.
На Серина било разрешено да ползва забранени вещества като оксикодон, хидроморфон, прединзон и метилпреднисолон през 2010, 2014 и 2015 г. Винъс пък имала разрешение за прединзон, прединзолон и триамсинолон от 2010 до 2013 г.

Информацията бе публикувана на официалния сайт на хакерската група www.fancybear.net. Сред уличените е и тийнейджърката чудо от турнира по гимнастика на Олимпийските игри в Рио Симоне Байлс. „Открихме доказателства за десетки американски спортисти, които са били тествани положително за допинг. Мнозина медалисти от Рио са били на тежък допинг, който са ползвали с разрешение по терапевтични причини. С други думи – имали са разрешително. Това е друго доказателство, че WADA и МОК са корумпирани и не заслужават доверие“, се казва в сайта.

Опитите за хакерска атака бяха потвърдени от генералния директор на Антидопинговата агенция Оливие Нигли. Той обяви, че е имало опити за пробив в системата преди три седмици. "WADA удържа на тези продължаващи кибератаки. Бяхме информирани, че те идват от Русия“, каза той.

Според руските информационни агенции говорителят на Кремъл Димитри Пешков е отрекъл участие на държавата и правителството в тези атаки. Както е известно, руският тим по лека атлетика, както и още много спортисти бяха наказани и не бяха допуснати да участват в Олимпийските игри в Рио, след като бе разкрито, че страната е имала цяла допингова програма, поддържана от правителството.

Вече се провежда и независимо разследване на данните, изнесени от Fancy Bears. „WADA съжалява за създадената ситуация. Случилото се е много неприятно и се извиняваме за неудобството на спортистите, чиито имена се цитират. Това е криминално деяние“, каза още Нигли.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини