Кой стои зад успехите на Стан?



15-09-2016 13:20 | Любомир Тодоров

За три години Стан Вавринка от много добър тенисист се превърна в константа в Топ 5 на световната ранглиста и във всеки от тези сезони печели по една титла от Големия шлем. На какво се дължи метаморфозата на швейцареца, който на 31 години покори US Open и стана най-възрастният шампион в Шлема след Андре Агаси?

Отговорът е, че освен огромния труд, който полага Вавринка, и таланта му, успехите му се дължат на неговия треньор Магнус Норман. Шведът имаше добра кариера, в която стигна до №2 в света през 2000 година, малко след като отстъпи на финала на "Ролан Гарос" на Гуга Кюртен в четири сета. Контузия го принуди да се оттегли от корта през 2004-а, когато е само на 28 след общо 12 титли. Извън корта му приписват кратка любовна афера с Мартина Хингис.

При Магнус няма празно. Веднага след края на кариерата той започва да тренира партньора си на двойки Томас Йохансон, по-скоро заради това, че животът на професионален играч му липсва. Под негово ръководство в залеза си Йохансон стигна до полуфинал на Уимбълдън и две титли от АТР Тур.

Норман се нуждае от по-сериозно предизвикателство и започва работа с Робин Сьодерлинг през 2008-а. Резултатите са: два поредни финала на "Ролан Гарос" след победи над Рафаел Надал (2009 г.) и Роджър Федерер (2010 г.) и достигането на Робин до №4 в света.

Норман и Сьодерлинг

В началото на 2013 година Вавринка се е разделил с шведа Петър Лундгрен (бивш наставник на Роджър Федерер, Марат Сафин, Марсело Риос и Григор Димитров) и се оглежда за нов треньор. Изборът му пада върху Магнус, с когото бързо намират общ език. Няколко месеца по-рано Норман е основал в Стокхолм бутиковата академия Good to Great със своите приятели и бивши професионални тенисисти Никлас Култи и Микаел Тилстрьом. За фронтмен на новото формирование е избран Григор Димитров, който обаче след по-малко от година напуска и започва работа с Роджър Рашийд, с когото печели четирите си титли до момента. Но първата от тях, в Стокхолм, дойде точно седмица след раздялата с Тилстрьом и Good to Great, което говори, че е била изградена основата на шампионските успехи на българина.

Една от причините Норман да основе академията е, че иска да пътува по-малко, защото с приятеката му очакват близнаци. Така че в началото Стан и Магнус работят главно на кортовете в Стокхолм, където се помещава организацията. Бързо отличният мотиватор успява да накара Вавринка да осъзнае, че може да постигне много повече, но трябва да си постави високи цели и да ги следва. След двегодишна суша швейцарецът успява да спечели четвърта титла в кариерата си през 2013-а в Ещорил, след като побеждава на финала водача Давид Ферер. Дни по-късно стига и до финал на "Мастърс 1000" турнира в Мадрид, където отстъпва на Рафа Надал, но се завръща в Топ 10. През същото лято Стан и Магнус стигат още един финал, който ще се окаже крайгълен камък. На трева в Хертогенбош Вавринка губи от Никола Маю с 3:6, 4:6 на 22 юни. Това е и последното поражение на тенисиста от Лозана в двубой за титлата. След турнира в Холандия той влезе в серия от 11 поредни спечелени финала. Което говори за самочувствие и здрава психика.

Методите на работа на Норман му помогнаха да овладее и сълзите на световния номер три в съблекалнята преди финала срещу Джокович на "Артър Аш Стейдиъм" в неделя. Скандинавецът скромно споменава, че не е направил нищо за преодоляване на нервния срив, само дето бил казал на Стан, че и на него му идвало да ревне. Което едва ли е било точно така.

Вавринка и Норман

Норман е горд и с постижението на един нов член на академията - Гаел Монфис, който тази година стигна до полуфиналите в Ню Йорк, спечели първата си титла от "АТР 500" във Вашингтон и игра финали на турнирите от същата категория в Ротердам и Монте Карло.

Интересно е да се спомене, че Магнус всъщност се е колебал дълго дали да стане тенисист. Причината е, че той е увлечен от дете по банди - разновидност на хокея на лед, която се играе с топка и в две полувремена по 45 минути. Чак като тийнейджър той спира да участва в турнири по банди и се концентрира върху тениса. Но сега той отново намира време да играе любимата си ледена игра. Което е семейна традиция, защото братът на Магнус - Маркус, е генерален секретар на Шведската федерация по банди.

В момента тандемът Вавринка - Норман изглежда непоклатим. Но вероятно до година-две скандинавецът ще потърси нов питомник, със сигурност от Good to Great, когото да изведе до висините на тениса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини