Саша Зверев премина на следващото ниво



26-09-2016 14:53 | Любомир Тодоров

Александър Зверев скромно заяви, че е изпълнил задачата си за този сезон, след като спечели вчера титлата от турнира в Санкт Петербург.

Германецът с руско потекло обаче направи нещо, невиждано от лятото на 2008-а. Със своите 19 години и 5 месеца Саша стана най-младият шампион в турнири от ATP World Tour след Марин Чилич, който, също на 19, взе трофея в Ню Хейвън.

Зверев се превърна и в първия тенисист, взел първата си купа с успех над двама играчи от Топ 10 (№9 Бердих на полуфинала и №3 Вавринка на финала) след испанеца Алберт Портас, който спечели през 2001 година в родния град на Александър Хамбург.


Обявеният за най-добър млад играч на миналия сезон тийнейджър премина на следващото ниво и вече печели успехи при мъжете, където е №24 в света от днес. Освен титлата в Русия, той игра финали в Ница на клей (загуби от Доминик Тийм) и в Хале на трева (отстъпи на Флориан Майер). Това показва стабилни резултати на всички настилки.

Германските медии побързаха да сравнят Саша с Борис Бекер. Но, като че ли съпоставките са малко прибързани. Защото Бекер спечели титлата на Уимбълдън на 17 години и 227 дни през 1985-а, докато Зверев този сезон не успя да стигне по-напред от трети кръг в турнирите от Големия шлем.

Факт е, че 198-сантиметровият дългуч от тенис семейство е много талантлив и целеустремен. Но е хубаво да припомним кога играчите от Голямата четворка при мъжете са завоювали първия си трофей.

Идолът на Саша Роджър Федерер взема точно на същата възраст, на която и той, дебютната си титла. Това става също в зала - в Милано, на 4 февруари 2001 година, след успех на финала над Жулиен Бутер от Франция.
Федерер Милано 2001
Рафаел Надал печели първи си турнир на 18 години и 2 месеца. Това се случва на 15 август 2004 година в полския град Сопот на клей след успех над Хосе Акасусо от Аржентина.

Новак Джокович е на 19 години и 2 месеца, когато вдига първата от 66-те си титли. Това става на 23 юли 2006 година на турнира в Амерсфоорт, Холандия, на клей. На финала Ноле печели в два сета срещу чилиеца Никола Масу.

Анди Мъри също взема дебютната купа през 2006-а. Но шотландецът е на 18 години и 9 месеца, когато ликува в Сан Хосе, САЩ, на 19 февруари след успех над Лейтън Хюит от Австралия.

Успехът на Зверев е белег за възмъжаване, но не е нещо, което светът на тениса да не е виждал. Остава да разберем дали ще успее, подобно на четиримата изброени и Бекер, да продължи възходящото си развитие и да усъвършенства играта си, за да влезе твърдо в елита, или ще се задоволи да остане в по-ниските нива на АТР, където ще печели по една-две титли годишно, но няма да блести в турнирите от Шлема.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини