Доминик Тийм е майсторът на решаващите сетове



01-10-2016 17:48 | Tennis24.bg

Официалният сайт на АТП- ATPWorldTour.com редовно прави изследвания и анализира представянето на тенисистите в различни насоки и специфични елементи от играта.

Според едно от тези проучвания Доминик Тийм се оказва най-успешният играч в Тура що се отнася до представяне в решаващите сетове. Всъщност той дели първото място с лидера в световната ранглиста Новак Джокович. Австриецът има 56 победи този сезон и е на път за първи път да си осигури място във финалите на Barclays ATP World Tour.

Тийм има най-много спечелени решаващи сетове в Тура този сезон – 21, като е изгубил само един. Интересното е, че втори по този показател е Кей Нишикори с 12-3, трети – Милош Раонич с 11–3, колкото има и Джон Милман, а пети е Томаш Бердих с 9-2.

„Да, впечатлявам се от себе си всеки път, когато прочета статистиката“, смее се Тийм. За него това е страхотен напредък в сравнение с миналия сезон. Австриецът обаче скромно смята това постижение за комбинация от фактори, като към късмета добавя добрата си физическа форма и повишеното самочувствие.

„Много неща имат значение. В началните няколко сезона имах късмет и измъкнах случайно няколко трети сета. Е, ако продължиш така и запазиш поредицата от 5-0, 6-0, 7-0 в решаващия сет, трупаш самочувствие. Другото е, че на клей трудно се играе срещу мен. Мисля, че на опонентите ми им е трудно срещу мен. Причина за това разбира се е моята физическа подготовка, а освен това подобрих играта си в психологически план в последната година. Никой наистина не мисли за статистиката, когато му се наложи да играе решаващ сет. Всички са фокусирани върху това да победят. Надали някой се притеснява от статистиката ми“, твърди 23-годишният виенчанин.

Единственият решаващ сет, който Доминик загуби тази година бе от Филип Колшрайбер на финала на BMW Open в Мюнхен, който загуби с 6:7 (7), 6:4, 6:7 (4). „Няма нищо ненормално в това. Просто той игра наистина добре и заслужи победата. Даже имах късмет, че изобщо стигнах до трети сет“, казва Тийм.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини