Походът на младите03-10-2016 13:06 | Tennis24.bg

Лоренцо Чоти, www.tennisworldusa.org

Представителите на Следващото поколение в тениса започна да се появява все по-забележително и да печели и титли. Нека споменем поне шестима – Карен Хачанов, Александър Зверев, Люка Пуй, Ник Кириос, Тейлър Фриц и Доминик Тийм. Последният е вече на 23, но вече е и най-успешният. Тези са играчите, които доказаха, че могат и днес сериозно заплашват да разклатят трона и да свалят от върховете голямата петица от последното десетилетие, т.нар. Великолепна петорка на Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри и Стан Вавринка.

Вярно е, че между тези две поколения има и други играчи, като Хуан Мартин Дел Потро, Кей Ниикори и Милош Раонич, които са способни и може да спечелят титла от Големия шлем (всъщност Дел Потро вече спечели една). Специалистите посочват именно тези трима тенисисти като най-близо до големите пет. (Жалко е, че до преди година в това число влизаше и Григор Димитров, който обаче изпадна в криза и се отдалечи, дано е временно, от тях – б. ред). Присъствието на тези трима все още е сериозно препятствие пред Следващото поколение да заплаши повече хегемонията на Великолепната петорка.

Има много прилики, но и много разлики между тези две групи тенисисти, които трябва да се вземат предвид. Технически и тактически, играчите от Следващото поколение са доста близо до Джокович, Надал и Мъри. Особено Тийм, който е най-близо до първата си голяма титла и голямата цел. Всъщност, почти съм готов да заложа, че още догодина Тийм ще „избухне“ на „Ролан Гарос“ и ще е фактор, с който всички ще се съобразяват. Тенисът, който показват младите е огледален образ на този, който показаха Джокович, Надал и Мъри при изчезването на играта на мрежата.

От психологическа гледна точка обаче има много важни разлики. Представителите на т. нар. Следващо поколение като че ли узряват по-бавно, в сравнение с Федерер и Надал. Може би това е причината тези играчи да не успяват изцяло да направят скока към върха, що се отнася най-вече на отдаденост, психическа сила и концентрация. Да не говорим, че някои от тях се държат доста съмнително, както на корта, така и извън него (Кириос – б.ред.). И отново – Тийм показва най-голяма готовност в психически план от всички.
В защита на младите не можем да не признаем, че те са принудени да играят с някои от най-великите тенисисти в историята. Когато Федерер и Рафа пробиваха, определено конкуренцията на тези преди тях не беше толкова силна.

И все пак – това са само анализи на базата на видяното до днес. Но само бъдещето ще покаже дали Следващото поколение има сили и способности да замени Великолепната петица. И определено, най-трудното, а може би и невъзможно, предизвикателство ще е да заменят Рафаел Надал, Роджър Федерер, Анди Мъри, Новак Джокович в сърцата на феновете.


Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Турнир: St. Petersburg Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Санкт Петербург
Настилка: Твърда
Награден фонд: $932,370

Official Website | Livescore
Турнир: Erste Bank Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Виена, Австрия
Настилка: Зала
Награден фонд: €1,974,510

Official Website | Livescore
Други новини