Давиденко спря за шести път Надал (видео)



07-01-2011 18:55 | Николай Драгиев

Шампионът на турнира в Доха Николай Давиденко отново влезе в ролята на черна котка за световния номер 1 Рафаел Надал. Руснакът този път победи Надал в полуфиналите на Откритото първенство на Доха с 6:3, 6:2 и утре ще защитава титлата си срещу Роджър Федерер. Това е шеста победа на Давиденко над Надал в битките между двамата, срещу четири за испанеца. Давиденко е само един от тримата играчи в света с положителен баланс срещу Надал. Другите двама са Никола Маю и Марин Чилич, които имат по един успех от един мач.

Трябва да се отбележи, че за пореден двубой в Доха Рафаел Надал не бе в оптимално състояние. Отново му липсваше нужната енергия, а езикът на тялото му показва, че определено не се чувства добре. Това не трябва да омаловажава успеха на Давиденко, който отново е близо до най-добрата си форма и категорично заслужава да се върне в топ 10.

Първият сет бе по-равностойният от двата. В него Надал стартира с пробив, но много бързо Давиденко пое контрола върху събитията. Руснакът спечели на два пъти сервис-геймовете на Надал и убедително затвори тази част с 6:3. Бекхендът на Давиденко бе феноменален и рядко пропускаше целта.

Вторият сет бе крайно неприятен за Надал. Давиденко подходи максимално концентрирано и се стремеше да постигне възможно най-категоричен резултат. Това и се случи, тъй като роденият в Украйна състезател победи след 6:2. Той не успя да запише "геврек" срещу световния номер 1, тъй като изигра доста слаб сервис-гейм при 5:0.


"Чувствам се чудесно след тази победа. След годината, която имах, да съм тук отново на финал, е невероятна. Срещу Федерер никога не съм играл финал, което е ново за мен. Побеждавал съм го два пъти на полуфинал. Нищо обаче не се знае, все пак аз съм шампионът от миналата година," коментира Давиденко след срещата.

Финалистите Федерер и Давиденко са играли общо 16 пъти един срещу друг. Миналата година руснакът победи в полуфиналите на същия турнир. Иначе бившият номер 1 има тотален превес, водейки 14:2 срещу Давиденко.

В същото време пред Рафаел Надал оттук нататък предстоят 10 дни, в които ще може да се възстанови напълно от вируса, който е пипнал. На 17 януари Рафа ще опита да спечели четвърти пореден турнир от Големия Шлем - Australian Open.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини