Йохана Конта си гарантира дебют в Топ 10



08-10-2016 14:13 | Станко Димов

Йохана Конта се справи с Мадисън Кийс и се класира за финал на турнира на твърди кортове в Пекин, който е от категория „Премиер задължителен”. Благодарение на успеха в понеделник Конта ще стане първата представителка на Великобритания, достигнала до Топ 10 на ранглистата от 32 години насам.

Това лято в Монреал, пред Конта се беше открила възможност да атакува Топ 10, но тогава допусна изненадваща загуба от №121 в света Кристина Кучова. Този път обаче великобританката не допусна изненади и пребори Кийс със 7:6 (1), 4:6, 6:4.

„Определено се наслаждавам на престоя си тук. За първи път съм в Пекин и се надявам, че още много време ще играя тук. Атмосферата е невероятна, кортът е красив, наистина е удоволствие да играя тук”, коментира Конта в интервюто на корта.

„Не мисля, че имах някаква тайна за победата днес. Тя (Кийс) е състезател от висока класа, притежава отлични удари. Аз просто се опитвах да достигна до повече топки и да се възползвам от възможностите, които се откриват пред мен”.

На финала Конта ще срещне Елина Свитолина или Агниешка Радванска.

„Чувството е специално. Както вече казах, наслаждавам се на престоя си тук и се надявам да остана възможно най-дълго. Чувствам се благословена, че утре ще имам възможността да играя на финал”.
В понеделник Конта ще стане 119-ата различна тенисистка, която достига до Топ 10 на ранглистата от нейното създаване през ноември 1975-а. Йохана ще стане четвъртата представителка на Острова, която става член на Топ 10 след Виргиния Уейд, Сю Баркър и Джо Дюри (август 1984).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини