Планират ли играчите оттеглянето си?



13-10-2016 10:36 | Tennis24.bg

Гейл Муурман, www.tennisworldusa.org


В нормалния свят на работещите в повечето случаи пенсионирането е облекчение, втори живот, към който повечето хора нямат търпение да се върнат. Живот на комфорт и почивка. Но за тенисистите плановете за оттегляне е като край на живота им и единствено здравето им е големият фактор, който взимат предвид.


„Бъдещето е неясно. Знам, че сега просто съм способен да се състезавам. Щастлив съм с това, което правя“, коментира на пресконференция Рафаел Надал. Оттеглянето засега не е дума, или ситуация в речника на Надал, или на който и да било друг играч в тура. Може би това е само идея, която е дразнеща и отегчаваща в мислите на всички. Може би всички те са заделили по някой долар настрани, за онова, което предстои, когато им дойде времето. И все пак – никой тенисист не иска това да се случи.

Обикновеният трудещ се човек мисли за пенсионирането като възможност да се огледа наоколо и прави планове за по-бързото пристъпване към това. Той прави планове, смята пенсии и проверява пенсионни фондове. За тенисистите оттеглянето е време без тенис и активност. И това е, което има значение за тях. Винъс, Серина, Федерер, Надал и още мнозина гледат на оттеглянето си като на времето, в което няма да играят. И нищо повече. И ако спрат да побеждават постоянно, както са свикнали, те са по-склонни да променят стратегиите си на игра, отколкото да се оттеглят. Но ако промяната на стратегията също се провали и играта им започне да става все по-лоша, се стига често до отчаяние, те започват да губят надежда и ще захвърлят ракетата. Представете си Серина, Винъс, Федерер, Надал, или някой друг Топ 10 играч да се срине извън Топ 30! Никога няма да се случи!

Болестите и контузиите са проблеми, които могат да накарат всеки тенисист да планира оттеглянето си. Робин Сьодерлинг се оплакваше от постоянни симптоми на жлезиста треска, която не отминаваше с години, и се оттегли. Той стартира собствен бизнес и основа компания „RS Black Edition“ за тенис топки.
Марион Бартоли свика изненадваща пресконференция и обяви оттеглянето си. За причини посочи постоянните контузии. След това се отдаде на мода.

Миналата година Флавия Пенета спечели US Open, а след това изненадващо обяви оттеглянето си. Преди това Марди Фиш получи аритмия и паник атаки, които го принудиха да хвърли кърпата, защото беше неспособен да лети със самолет, а понякога – дори да излиза от дома си. И ATP, и WTA имат пенсионни планове. Но тенисистите не желаят да мислят за пенсиониране, камо ли за пенсии. Поне за момента.

Това, по което си приличат всички тенисисти, е тяхното желание да играят, да практикуват спорта, с който са израснали. Те не искат да мислят за пенсиониране, а само за състезания, за изкачване в ранглистата, за срещи с хора и фенове, за забавления.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини