120 г. от откриването на първите кортове у нас



14-10-2016 10:26 | Tennis24.bg

Тези дни беше отбелязана 120-ата годишнина от построяването на първите тенис кортове у нас, които са и първото спортно съоръжние в България.

Първите два тенис корта в страната са построени на мястото на днешния "Софийски тенис клуб" в далечната 1896 година по инициатива на чуждестранни дипломати и бизнесмени. С нарастващия интерес в софийското общество броят на кортовете нараства.

Регистриран е първият клуб със собствен устав и правила – "Софийски тенис клуб". В него членуват чужденци и представители на българския интелектуален елит – банкери, лекари, инженери и др. С годините клубът достига днешните си размери, променя името си на "Дипломатически тенис клуб" и започва да провежда състезания. Особено популярен става турнирът на двойки, който включва по един чужденец и един българин.

Дипломатическият корпус в страната награждава ежегодно победителите със специално изработена сребърна купа. На мачовете присъстват и деца, които подават топките на играчите, т.нар. подавачи. Впоследствие много от тях стават едни от най-изявените тенисисти по онова време. Като един от тези “подавачи” започва кариерата си и незабравимият Владимир Кирков, управлявал "Софийски тенис клуб" в продължение на над 60 години – до 1989 година.

След Втората световна война тенис кортовете са национализирани. Тенисът става все по-масов спорт. "Дипломатически тенис клуб" е прекръстен на "Тенис кортове на БСФС" и става домакин на състезания от вътрешния и международния календар. Намерил място за изява, тенисът в България достига своя разцвет. В клуба е основана престижната Специализирана тенис школа за обучение на деца, създала повечето добри състезатели в София. В школата преподават най-добрите треньори – Славчо Йорданов, Ники Николов, Владо Романски, Вергиния Пиперова, Кольо Дишков и други.

Клубът се превръща в любимо място на всички елитни български тенисисти по онова време. В историята на корт №1 остават драматичните мачове с участието на Александър Димитров -Герман, Васил Младжов (спечелил рекордните 29 титли от държавни първенства), Николай Чупаров (с 10 трофея на единично), Цветан Цолов, Любен Генов, Божидар Пампулов, Любен Петров и много други.

С турнир по двойки, демонстративни мачове на деца, фотоизложба, малка сбирка от стари ракети и други пособия за тенис и вълнуващо тържество бе отбелязана 120-годишнината на "Софийскии тенис клуб".

Борислав Костурков

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини