Сезонът на Цвети Пиронкова



18-10-2016 14:10 | Любомир Тодоров

Сезон 2016 завърши за Цветана Пиронкова със загубата й снощи от Варвара Лепченко в Люксембург.

Как се представи тази година първата ни ракета? Положителното е, че за 11-и път в последните 12 сезона (с изключение на 2013-а) Цвети завършва в Топ 100 на световната ранглиста. Балансът й също е със знак плюс: 22 победи срещу 21 загуби.

Пловдивчанката записа първия си четвъртфинал на "Ролан Гарос", който накара в Париж отново да се заговори с уважение за българския тенис след 10 години. Пиронкова изигра един от най-силните си турнири изобщо. Тя пристигна във френската столица с една-единствена победа на клей, постигната в Истанбул. Но на турнира от Големия шлем Цвети се преобрази и записа двусетови успехи над №16 в схемата Сара Ерани, Юхана Ларшон и №19 Слоан Стивънс. Последва епичния двубой в няколко части с втората в схемата и ранглистата Агниешка Радванска, в който българката направи запомнящ се обрат за крайното 2:6, 6:3, 6:3. Това беше и 12-ата победа на българката над тенисистка от Топ 10. След това мощната Сам Стосър спря устрема й.

Дни по-късно през юни Цветана стигна и до втория си четвъртфинал за сезона. На любимата й трева в Бирмингам тя тръгна от квалификациите и записа общо пет победи - най-дългата серия на Пиронкова през годината.

Този сезон 29-годишната пловдивчанка стигна и до един полуфинал. Това се случи на турнира от сериите "WTA 125K" в Сан Антонио през март.

От останалите участия на Пиронкова си струва да се отбележи втория кръг на US Open, в който отстъпи в три сета на Йохана Конта. Точно в Ню Йорк тя записа и последната си победа за сезона - 6:1, 6:2 срещу Виржини Разано на 29 август.

В личен план Цвети ще запомни 2016-а със сватбата със своя дългогодишен приятел Михаил Мирчев. Щастливото събитие беше на 16 юли в столичния хотел "Маринела".

Като цяло това не беше най-добрият сезона на Цветана Пиронкова, но вече свикнахме да очакваме приятни изненади от нея само в няколко турнира през годината.






 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини