КАПОЕЙРА - много повече от фитнес



01-01-2011 21:55 | Николай Драгиев

Какво е капоейра? Танц? Бойно изкуство? Фитнес? Със сигурност любителите на стари филми с неостаряващи звезди като Чък Норис, Стивън Сийгал и съвсем конкретно Марк Дакаскос /Only The Strong (1993)/ сме се питали поне веднъж!? Капоейра е много повече от танц. Много повече от фитнес. И далеч надхвърля границите на понятието „влизане във форма".

Въпреки, че много исторически сводки я наричат бразилска, тази изключително интересна дисциплина крие корените си в Африка. В модерния свят е позната повече като бойно изкуство. Като стил в борбата. За практикуващите капоейра музиката, езикът на тялото, пеенето, включително и фабрикуването на инструментите имат особено важно значение.

Началото е поставено през 16 век. Отвежданите в робство към Бразилия африканци са я използвали като форма за самозащита. Съществуват много теории за корените и развитието на капоейра. Почти всички съвпадат с това, че е бойно изкуство, практикувано в пълен секретизъм. Използвано като мост между поколенията африканци в робство. Начин за предаване на културни ценности. Стимул за оцеляване. През вековете еволюира.
 
Внесени са умения от други бойни изкуства – индианските борби, ножовете, уменията на европейските моряци за боравене с нож и палка, африканските акробатични поваляния с крака и т.н. Именно за това е толкова разнообразна. До 1938 година капоейра в Бразилия се счита за афро и е забранена. Поставена е извън закона и наказанията за практикуването й са от налагания с бич, до заточение на остров Нороня (подобие на Алкатрас в САЩ). Едва националистическото движение в страната и търсенето на национална идентичност върху световната карта, реабилитира капоейра и я поставя на сцената като бразилско бойно изкуство.
 
За да започнеш да тренираш, не е нужно да си твърде добре подготвен физически. Налага се да нагласиш дисциплината спрямо твоите вкусове и възможности. Капоейра е много активна физически, взискателна и богата на движения. Една прекрасна възможност да влезеш във форма. Веднъж пробвана, откриваш ценности, които може да те накарат да се пристрастиш. Не се притеснявай от на пръв поглед невъзможните акробатични номера. Не са задължителен атрибут. Още по-малко за начинаещи. Ще имаш време да ги усвоиш. Ако ти се иска.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини