Бронята на Кристияно Роналдо



01-01-2011 22:53 | Николай Драгиев

Куцукането на Кристияно Роналдо се вижда с просто око. Феновете на Реал Мадрид, и в частност тези на португалеца, са притеснени. Отстрани изглежда, че футболистът страда. Но не винаги е така. От месец насам CR7 носи функционална превръзка, която защитава десния му глезен. Бинтоването на крака обикновено е неудобно при ходене, но когато става въпрос за тичане по футболния терен, Кристияно казва, че няма проблеми. Нито при бягане. Нито при шутиране към вратата. Най-добрата проба за това са 22-та гола, които има Роналдо в сметката си до момента.


Въпросната превръзка се слага на крака на португалеца преди всеки мач. „Бронята" за Роналдо е съставена от 50 полуеластични ленти. Този нов вид бинт носи името Strappal. Новият продукт позволява доста свободно движение. Различните слоеве бинт упражняват напражение един върху друг и не позволяват на глезена да заема позиции, които могат лесно да доведат до ново изкълчване, та дори и до скъсване на връзки в коляното.

Тайната на тази нова превръзка е в напрежението между лентите, което трябва да бъде голямо и добре разпределено. Прилича много на бинтоването на ръцете при боксьорите, които винаги слагат превръзки под ръкавиците. Това е начинът да се избегнат контузии в този спорт на много и силни удари. Има най-различни видове бинт. Най-добрата превръзка е тази, която позволява пълно обхващане на ставите, с достатъчно напрежение между лентите. Идеята е при евентуален инцидент, лентите да реагират адекватно и контузията да е по-лека от обикновено.

Бинт-превръзката на Кристияно Роналдо прави така, че на футболиста му липсва малко мобилност в крайниците, сякаш куца. Но при тичане, бинтът не притеснява по никакъв начин защото е функционален. При бягане се включват и други части на тялото, не само глезенът. Куцукането идва от невъзможността на глезена да постигне 100% мобилност и при ходене.
 
„Бронята" на португалеца, която носи на десния глезен, не позволява на ставите да се възпаляват, въпреки ударите които получава по време на игра. Много е трудно само с няколко ритника да се извади Роналдо от мача, предупреждават от медицинския екип на Реал М. Предупреждение, адресирано към всички онези, които имат желание по този нечестен начин да накарат „острието" на белите да напусне терена.
 
Ако по някаква случайност, Кристияно си изкълчи глезена днес и утре трябва да играе финала на Шампионска лига например, превръзката, която му правят физиотерапевтите на Реал М преди всеки мач, ще му помогне да излезе и да играе без проблем. Бинтова се и преди всяка тренировка. 20 минути е времето, необходимо за направата на тази бинт превръзка или „броня" за любителите на футболни приказки.
 
Проблемите могат да дойдат, когато тези бинтови лентички биват свалени от глезена на Роналдо. Именно заради това времето през седмицата, Кристияно посвещава изключително и само на възстановяване. Има тренировъчна рутина, която следва стриктно във фитнеса на „Валдебабас". Всеки понеделник. Периодите на усилие и почивка се редуват в перфекта динамика. Както почти всичко, което прави CR7...




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини