Формула 1 отслабва.. пилотите на диета



01-01-2011 23:39 | Николай Драгиев

Завръщането на системата KERS във Формула 1, ще задължи пилотите да отслабнат между 2 и 6 килограма. „Когато се видим отново в началото на следващия сезон, ще бъда много по-слаб" – предупреди Фернандо Алонсо във Валенсия. През 2009 година, пилотът на Ферари свали шест килограма в рамките на три месеца. Роберт Кубица пък се подложи на стриктна диета – салата и пиле на тиган, за да отслабне с 6 килограма за изключително краткия период от 30 дни.

Най-нормалното нещо, което се случва на нас простъсмъртните, когато сме във ваканция е да го ударим на разгул. Повече храна. Повече пиене. Повече килограми. При връщането ни в рутината на офиса, прекаляванията ни пречат да седнем зад бюрото. Пилотите от Формула 1 вече почиват, но правилата при тях са съвсем различни.

Обикновено спортистите генерално и пилотите в частност, имат задължението да не качват килограми по време на ваканция. Но не само това. Налага се и да се поддържат физически. Така, че ВСИЧКИ практикуват т.нар. поддържаща гимнастика. Леки тренировки. Упражнения за разтягане. Каране на колело. Плуване. Акваджим. Пилатес. Трекинг.

Преди старта на 2011 година, пилотите от Формула 1 получиха заповед – „Да си затегнат коланите". И в този случай не буквално. Нито пък свързано с икономическата криза. Налага се да свалят килограми, всеки според структурата на тялото си. Отслабването варира. Средно между 2 и 6 килограма на пилот. Вината за цялото това „слабително" мъчение е на KERS. Този апарат, използващ кинетичната енергия, ще бъде върнат в болидите отново пред следващия сезон. Тежестта на машинката не може да бъде коригирана. KERS тежи точно 30 килограма. Останалите чаркове на болида също имат своето прецизно тегло. Има само един единствен начин да се намалят килограмите. Пилотите ще трябва да отслабнат. Да живее нутрирането. Не просто храненето.

Всички работещи в „Големия керван" имат опита от 2009 година, единственият за сега сезон, в който се използва KERS. Тогава обаче бе позволено да се презарежда гориво. Догодина болидите ще излизат препълнени с гориво, което означава, че напрежението ще бъде още по-голямо, отколкото през 2010. Решението – стриктна диета. И добро нутриране. Фернандо Алонсо вече предупреди журналистите за този проблем, когато се сбогува с тях след испанския старт на Формулата във Валенсия – „Когато ме видите следващия път на „Мадонна ди Кампилио" ще бъда доста по-слаб."

Именно заради това, всички пилоти ще трябва да се хранят, така сякаш се намират в разгара на сезона. А не на Коледни празници. А упражненията и тренировките ще бъдат част от ежедневието. Всеки един ще трябва да избере практикуването на спорт, който най-много му харесва. Испанският пилот на Ферари ще заложи на плуването и карането на колело. Също като Марк Уебър, за който велосипедът е номер 1. Верен на хобито си дори стана жертва на пътен инцидент през 2008 година, когато бе блъснат от кола в Австралия докато тренираше за сваляне на килограми върху любимия си велосипед. Дженсън Бътън е луд привърженик на триатлона. Луис Хамилътн практикува трекинг и обожава да се „губи из планината", особено в Алпите.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини