Красимира и Мария Йовкови се готвят за европейската квалификация в София



14-11-2016 12:06 | Любомир Тодоров

Българският национален отбор по тенис на маса за жени е пред важен мач. На 22 ноември състезателките ще приемат силния състав на Беларус в София, в зала „Европа“.

Този двубой ще бъде първи пред родна публика в националния за талантливите сестри Красимира Йовкова и Мария Йовкова. Двете тийнейджърки от Асеновград не крият вълнението си от дебюта, но и горят от амбиция да се представят добре пред българските фенове.

„Да играя за националния отбор за мен е много важно, защото името на България трябва да се защитава. Предстои ни тежък мач със силния отбор на Беларус (с европейска шампионка в състава си) в изключително трудната ни група, където е и Русия. Подготовката ми за срещата е добра, с оглед на моментното ми състояние, защото все още се възстановявам от контузия на десния крак. Тренирам по 2 часа дневно за сега, с треньорката ми Ани Сариева, която е и национален селекционер, ще се опитаме да увеличим количеството, но изцяло зависи от състоянието на крака и от това как се чувствам. Миналата седмица играх на Студентсткото първенство в Свищов, където представям Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и радостното е, че не почувствах болки. Тренирала съм достатъчно през годините и се чувствам готова въпреки препятствията. Шансовете за победа са малки, но все пак се надявам на чудеса. Ще се борим, пък каквото сабя покаже. За първи път ще играем пред родна публика, в София. Това, естествено, ме мотивира допълнително. Ще дам всичко от себе си“, заяви 19-годишната Красимира.

Тя е държавна шампионка на България за жени като на финала тази година победи по-малката си сестра Мария. Двете стигнаха четвъртфинал на двойки на европейското първенство за юноши и девойки в Братислава през 2015 г., а също така спечелиха бронзов медал от балканиадата до 21 години в Щип. От тази есен състезателката на „Стоянстрой“ (Пловдив) е първокурсничка в ПУ, специалност „Маркетинг“, и вече се гордее с първата си шестица на изпит.

Йовкови, тенис на маса

„Да си част от националния отбор е нещо, за което съм мечтала, откакто започнах да тренирам тенис на маса на 5 години. Безкрайно горда съм и щастлива, че имам тази възможност! Готвя се усилено за мача в Беларус, като наблягам и на общото ми физическо състояние с кондиционния треньор Георги Шишков. Ние сме много млад отбор и срещи с такива съперници ще ни помагат за развитието. Да виждам и чувам как публиката в залата ни подкрепя, ще бъде допълнителен стимул за мен да давам най-доброто от себе си и да се боря до последната точка“, каза Мария Йовкова.

Мария, която е само на 17 години, е държавна шампионка до 18 и 21 години и вицешампионка за жени. Тя дебютира за националния тим на световното първенство в Куала Лумпур през март, където записа няколко победи.

След двубоя срещу Беларус сестри Йовкови ще играят във Висшата лига на 3 и 4 декември с тима на „Стоянстрой“, чийто втори кръг ще се проведе в Пловдив.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини