Кербер: Победата над Серина в Мелбърн ме промени



14-11-2016 15:46 | Станко Димов

Ангелик Кербер ще завърши годината като №1 в света за първи път в кариерата си. Германката сложи край на серията на Серина Уилямс от 186 последователни седмици на върха на ранглистата (2013, 2014, 2015) и я измести от трона на 12-и септември. 28-годишната тенисистка стана най-възрастната жена, оглавявала класацията на WTA за първи път в кариерата си. Освен това тя стана и първата германка, №1 в света, след Щефи Граф (1996). В интервю за Sportskeeda, Ангелик Кербер разказва за ключа към успеха, както и за тежките битки със Серина Уилямс.

- Спечели два големи турнира през сезона (Australian Open и US Open) и игра финал на още три (Олимпийските игри, Уимбълдън и финалите на WTA). Без съмнение, това е най-успешната годината в кариерата ти. Какво се промени? Как успя да се преобразиш от Топ 10 играч в най-добрата в света?
- Годината беше невероятна и категорично най-силната в кариерата ми. Винаги съм вярвала в способността си да се конкурирам с най-добрите в света, но ми отне малко повече време да се превърна в играча, който съм днес. Без съмнение, психологическата част от играта изигра ключова роля, особено когато достигнеш до финалните етапи на големите турнири. Поглеждайки назад, победата в Австралия ми вдъхна увереност и категорично оказа влияние върху постигнатото след това.

- Усещаш ли, че в момента си в пика на своята игра? Или виждаш потенциал да продължиш да се развиваш и да постигнеш още много значими победи в бъдеще?
- Има още толкова много неща, които мога да променя и трябва да променя, за да остана на върха. Винаги е важно да остана мотивирана и да си поставям нови цели, които да преследвам. Мисля, че ако работя здраво мога да постигна още много неща.

- „Ролан Гарос” е единственият голям турнир, на който все още не си се класирала на финал. Заедно с Уимбълдън това са двата Мейджъра, които не си спечелила. Ще се концентрираш ли върху спечелването на тези две надпревари, или ще си разпределиш силите по равно във всички турнири?
- Винаги се опитвам да покажа най-доброто от себе си. Когато започвам участието си в даден турнир, аз не мисля как съм се представила там в последните години. Мисля мач за мач.



- Коя е тенисистката, срещу която ти е било най-трудно? Всички знаем, че Серина Уилямс е изключителен играч, но има ли и други, които са те затруднявали в психологически план, когато се изправиш срещу тях?
- През последните няколко години играта стана много изравнена, защото навлязоха много добри тенисистки, които имат сходни качества. Определено Серина, като една от най-великите в историята, е най-трудна за побеждаване. Двубоите ни в Мелбърн и Уимбълдън бяха здрави битки.

- Кой можеш да определиш като модел за подражание, има ли някой, който да е повлиял на стила ти на игра?
- Щефи Граф винаги е била моят идол. Още като дете тя ме вдъхновяваше много, гледайки какво прави на й извън корта. Тя е страхотен посланик на нашия спорт. Освен това се научих на много неща, гледайки нейната игра, като на пример движението по корта, стратегията и изграждането на точките.

- Какво мислиш за мъжкия тенис? Как реагираш на твърденията, че си женският еквивалент на Рафаел Надал? Приемаш ли подобно сравнение имайки предвид, че и двамата сте левичари и страхотни бойци на корта?
- Като спорт, тенисът може да предложи много. Точно затова аз винаги се наслаждавам, когато гледам женски или мъжки двубой като зрител. През последните години в мъжкия тенис виждаме някои велики шампиони, освен това е интересно да видим как ще се наложи следващата генерация. Има различни стилове на игра, но за мъжкия и женския тенис физическият аспект стана фундаментален. 



- Играла си и си спечела много епични двубои. Има ли обаче такъв, който заема специално място в твоето сърце?
- Особено тази година участвах в много напрегнати двубои, от които научих много. Трудно е да се назове само един мач, но както казах, финалът на Australian Open ми вдъхна изключителна увереност и ми помогна в психологически план.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини