Анди и Ноле в битката за върха



20-11-2016 09:50 | Любомир Тодоров

Анди Мъри и Новак Джокович излизат днес от 20 часа българско време във финала на заключителния турнир на АТР в Лондон. Преди кулминацията в зала "О2" ще бъдат определени шампионите на двойки. За титлата спорят Хенри Континен (Финландия)/Джон Пиърс (Австралия) и Равен Клаасен (ЮАР)/Раджийв Рам (САЩ).

Амбициите на Мъри са да не бъде начело на ранглистата само 2 седмици. Съответно Джокович пък иска да си върне първото място. Знаково е, че 47-ият шампион от финалите на АТР ще завърши годината като №1. За първи път в историята от победата в последния двубой зависи кой ще бъде водач в ранглистата.

Ноле води с 24-10 победи срещу Анди. За последно те се срещнаха на финала на "Ролан Гарос" през юни, когато сърбинът оформи своя Кариерен шлем, като спечели с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4. Само този сезон двамата лидери в ранглистата са играли на четири финала. Джокович спечели титлата на Откритото първенство на Австралия на хард и в Мадрид и в Париж на клей. Мъри победи в Рим.

Ако шотландецът спечели тази вечер, той ще стане член на елитния клуб на завършвалите сезона като водачи в ранглистата. В него са само 16 човека от въвеждането на компютърната класация през 1973 година. Там са треньорът на Анди Иван Лендъл, също както неговият идол от детските години Андре Агаси. Останалите тенисисти са Роджър Федерер, Рафаел Надал, Пийт Сампрас, Джими Конърс, Джон Макенроу, Бьорн Борг, Стефан Едберг, Матс Виландер, Лейтън Хюит, Илие Настасе, Густаво Кюртен, Джим Къриър и Анди Родик. И разбера се Ноле, който при успех в неделя ще завърши като №1 за трета поредна година и общо за пети път, с което ще се изравни с Конърс и Федерер. Лидер в това подреждане е Сампрас, който шест пъти е посрещал Коледа като водач в ранглистата.

Мъри е в серия от 23 поредни победи, след като спаси мачпойнт в маратонския полуфинал срещу Милош Раонич вчера. Той спечели последователно титлите в Пекин, Шанхай, Виена и Париж и ги добави към завоюванети по-рано през годината в "Куинс клъб", на Уимбълдън и на Олимпийските игри в Рио. Анди вече има два успеха в Лондон този сезон и днес може да постигне трети.

Джокович доминираше в мъжкия тенис до юни, когато вече имаше шест титли - две от Шлема (Мелбърн и Париж) и четири от турнири от сериите "Мастърс 1000". След "Ролан Гарос" настъпи спад. През лятото 29-годишният белградчанин спечели в Торонто своя трофей №66. Последният финал, който достигна, беше загубен от Стан Вавринка на US Open.

Като друг щрих към битката днес, може да се добавят и треньорите на двамата титани. Три пъти Иван Лендъл и Борис Бекер са се срещали на финалните мастърси в спора за титлата. Лендъл спечели през 1985 и 1986 година, а Бекер - през 1988 г. Чехът с американски паспорт е играл девет поредни финала в турнира на най-добрите и има пет титли. Толкова имат още Роджър Федерер и Новак Джокович. При успех днес сърбинът ще стане рекордьор по този показател.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини