Най-доброто шоу в най-голямата арена



21-11-2016 16:59 | Любомир Тодоров

Сезонът според календара на Мъжката тенис асоциация приключи с вълнуващия двубой между Анди Мъри и Новак Джокович на финалите на АТР в Лондон. За първи път в историята в мача за титлата се определи кой да завърши годината като номер едно.

За зрелищния турнир допринесе безспорно и огромната зала "О2", която е дом на заключителното състезание от 2009 година, и която в неделя събра 17 000 зрители на финала. За това уникално съоръжение бих искал да ви разкажа малко по-подробно.

Имах щастието да бъда свидетел на част от двубоите от финалите на АТР в качеството ми на гост на компанията Garanti Koza, която от тази година е Златен спонсор на състезанието. Залата се намира на Гринуичкия полуостров в югоизточната част на мегаполиса Лондон. Над час половина отнеме придвижването до нея от центъра в трафик с автобус. Но може да се стигне по-бързо с метро и дори... по вода с катери, които се движат по време на турнира. 

Със своите светещи пилони вечерно време съоръжението прилича на нещо като превозно средство на извънземни. При влизането в арената загубваш представа, че ще ходиш на тенис мач. Имаш чувството, че си попаднал в мол. И то не е лишено от основание. Вътре има десетки ресторанти и магазини, до които стигаш по алеи. Има ескалатори и асансьори, киносалони и детски кътове.



Трябва ти доста време, за да влезеш в самата зала, която е с капацитет за 20 000 зрители, а по време на турнира местата са 17 500. Това я прави втората най-голяма тенис арена в света, след "Артър Еш Стейдиъм" в Ню Йорк, който е с капацитет 23 200 места. Междувпрочем в класацията на Уикипедия е намерила място и "Арена Армеец", която е домакин на турнира на АТР в София, и е на 14-о място със заявения капацитет от 13 545 седалки.

Инфраструктурното чудо в британската столица е построено между 2004 и 2007 година по проект на архитектурното бюро Populous. Откриването на залата е било на 24 юни 2007-а. Оказва се, че "О2" не е дори най-голямата арена във Великобритания, защото отстъпва първото място на "Манчестър Арина". Но по брой посетители годишно лондонската зала е световен шампион. На 18 ноември беше честван двумилионният зрител на финалите на АТР, които се провеждат там, както казах, от 2009-а. Миналата година са били продадени общо 1 819 487 билета за концерти и спортни прояви в "О2". Второто място е за "Манчестър Арина" с 1 130 794, трета е арената в Глазгоу (1 021 038) и нюйоркската "Медисън Скуер Гардън" с 1 013 453 билета.



Събитията в лондонската зала не спират. Финалът на мастърса беше в неделя. Във вторник, 22 ноември, в нея ще пее Род Стюарт, а дни след него ще се изявява и Джъстин Бибър, следван от Red Hot Chili Peppers. А на 12 януари 2017 година там ще се състои баскетболен мач от НБА между отборите на Денвър Нъгетс и Индиана Пейсърс.

"О2" е истинска многофункционална зала. Покритието на тенис корта бързо се сменя с паркета на баскетболно игрище или ледена пързалка, или под за изложения и изложби, или пък сцена за концерти.



Договорът на арената за домакинство на финалите на АТР е до 2018 година. Отсега се говори зе неговото удължаване, защото и двете страни са видимо доволни от сътрудничеството. Бил съм на доста тенис турнири и мога да твърдя, че атмосферата, която се създава в Лондон, благодарение на играта с осветлението, множеството високотехнологични решения и публиката, е неповторима.

Любомир Тодоров
София - Лондон - София

(Снимки: авторът)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини