Тенис сезон 2016 и какво ни чака занапред



24-11-2016 11:36 | Tennis24.bg

По-запознатите фенове на тениса са наясно, че световният тенис се разделя на две федерации – мъжка (ATP) и женска (WTA). Всяка година, двете тенис асоциации имат календар с турнирите, които трябва да се изиграят. Сезон 2016 беше изпълнен с много интересни, но в същото време и изненадващи моменти. Като начало, можем да споменем, че и в двете тенис асоциации, лидерите са различни спрямо класирането в края на миналия сезон. Анди Мъри и Ангелик Кербер записаха блестящ сезон и с право са на върха, но какво още се случи през този сезон, как завършиха българските участници и кои са бъдещите звезди на тениса, които се очаква да блеснат през следващия сезон? Ще потърсим отговора на всички тези въпроси, а за любителите на тенис залозите, можем да споменем сайта https://nostrabet.com, където ще откриете информация за най-добрите онлайн букмейкъри в страната ни.

ATP сезон 2016

Сръбският тенисист Новак Джокович беше фаворит да запише нов сезон, като лидер в крайното класиране, но няколко седмици преди края на сезона, Джоко не успя да покаже своята класа и така сдаде първото място в полза на Анди Мъри. Британецът победи Джокович и на финалния турнир в Лондон, но преди това, трябва да отбележим, че Мъри взе участие в 17 турнира през сезон 2016, в които записа 9 титли и общо 78 победи и 9 загуби! Сред спечелените турнири са Уимбълдън, титлата от Олимпийските игри в Рио, както и 3 турнира от сериите Мастърс. С това си представяне, Анди Мъри наистина доказа, че е напълно подготвен да води ранглистата в мъжката тенис асоциация. Сезонът все пак не беше чак толкова пагубен за сръбската тенис звезда, понеже Новак Джокович спечели две титли от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия и Ролан Гарос! Добро впечатление оставя и Милош Раонич, който завършва годината на трета позиция и по този начин записва най-високото класиране в кариерата си. Стан Вавринка завърши на 4 позиция, като швейцарецът ще запомни сезона с титлата си на Откритото първенство на САЩ. Редно е да отбележим присъствието на Гаел Монфис и младокът Доминик Тийм в топ 8 на мъжкия тенис, понеже и двамата направиха много силни сезони. При двойките, с най-голям общ брой точки като двойка, на първо място са Джейми Мъри и Бруно Соареш, но тенисисът, който участва на двойки и има най-много точки в индивидуалната класация е французинът Никола Маю. Прекрасни оферти за всяка една среща от новия тенис сезон, ще намерите при лицензирания за България букмейкър bet365.



WTA сезон 2016

Както вече споменахме, сезон 2016 завърши с нов лидер и в женската ранглиста. Германката Анжелик Кербер успя да запише прекрасен сезон и завърши първа, а след нея остана миналогодишната лидерка Серина Уилямс. Кербер записа 3 финала и две титли от Големия шлем през този сезон. Тя спечели Откритото първенство на Австралия и САЩ, но загуби финала на Уимбълдън от Серина Уилямс. Кербер игра финал и на Олимпийските игри, но го загуби. С прекрасното си представяне 28-годишната германка напълно заслужено е лидер в света на женския тенис! Голямо впечатление в топ 8 прави присъствието на Симона Халеп, Каролина Плишкова, Гарбин Мугуруза и Мадисън Кийс. Всяка една от тях е с реални шансове да се превърне в следващата „най-добра” в света на женския тенис, а Мугуруза дори спечели Ролан Гарос! При двойките, индивидуалното отличие за водач в ранглистата на жените се полага на индийката Саня Мирза. Едни от най-добрите възможности за залог на срещи от Голям шлем е описан в страницата на Nostrabet за Betfair.

Къде е България в тези класации?

Най-добрият български тенисист Григор Димитров завърши сезона на 17-а позиция във финалното класиране. Като цяло, позицията на Гришо може да се счита за добра, като се вземе на предвид, че българинът имаше много колеблив сезон, изпълнен с възходи и падения, 3 финала през сезона, но нито един спечелен. Да се надяваме нашето момче да има много по-успешен следващ сезон, а самият той загатна, че е готов за нещо голямо, като го показа със силния начин, по който завърши сезона. Гришо записа участие в 25 турнира през изминалия сезон и е единственият български тенисист с място в топ 100! Димитър Кузманов е на 404 място, а Александър Лазов се нарежда 549.

При жените, Цветана Пиронкова завършва сезона на 64 позиция, като тя записа участие в 19 турнира през целият сезон. Най-силното представяне за пловдивчанката беше полуфиналът на турнира в Сан Антонио, който тя загуби от японката Мисаки Дои. Иначе, Пиронкова може да се похвали с достигането си до четвъртфиналите на Ролан Гарос, когато загуби в два сета от Саманта Стоусър. Другото по-познато име в женския ни тенис Сесил Каратанчева завършва сезона на място над 200, а Елица Костова и Изабела Шиникова са съответно 136-а и 137-а. Виктория Томова също може да се похвали с място в топ 200, като тя е на 158 позиция.


Кои са бъдещите звезди на тениса?
При мъжете, страхотно впечатление прави американската тенис надежда Тейлър Фритц. Той завърши сезона на 77 място в ранглистата и беше избран за най-перспективния сред младите тенис играчи. Франсис Тиафо, Карен Хачанов и Джаред Доналдсън са другите имена, които тенис експертите ще следят с голям интерес, понеже в тях има голям потенциал, който само чака да бъде разгърнат. Поглеждайки към върха, 23-годишният австриец Доминик Тийм и 25-годишният канадец Милош Раонич, изглеждат двамата най-изявени фаворити да се превърнат в основните конкуренти на настоящите тенис първенци за лидерските позиции. Да се надяваме и Григор Димитров да вдигне своята класа и да погледне отново към място в топ 10 на световния тенис, а освен това с интерес ще следим изявите на Александър Лазаров, Габриел Донев, Калоян Димитров, Калоян Вълчев и Адриан Андреев, които са най-младите надежди на българския тенис.

При жените, Халеп, Плишкова, Мугуруса и Кийс си остават основните претендентки за новите тенис лидери. Но, много може да се очаква и от млади звезди, като Елина Свитолина, Каролин Гарсия и Дариа Гаврилова. Рускинята Дариа Касаткина, заедно с Белинда Бенчич и Йелена Остапенко, са едни от най-младите тенисистки с място в топ 50, а потенциалът с който разполагат, може да ги отведе много по-далеч. Най-младите български надежди са Виктория Томова, Джулия Терзийска и Петя Аршинкова. И през новия сезон ще стискаме палци, както за тях, така и за всички наши участници за едно по-добро представяне!

Тенисът е много интересен и атрактивен спорт. Не веднъж сме ставали свидетели на велики обрати, страхотни отигравания и силни емоции. Какво ни предстои през сезон 2017, никой не знае. Но, времето ще ни покаже отговорите. Да се надяваме, тенис сезон 2017 да бъде още по-интересен от вече приключилия сезон 2016!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини