Ледена баня за шампиони



29-11-2016 17:12 | Tennis24.bg

Напоследък ледените бани добиха изключителна популярност като метод за възстановяване в елитното плуване и в спорта изобщо. Все повече звезди разчитат на него и след тежки натоварвания. Какво всъщност представлява ледената баня и наистина ли има положителен ефект? Това обяснява Деян Гечев в Bgswim.com.

Ледената баня, наричана още криотерапия, представлява потапяне в съд, пълен със студена вода. Обикновено температурата на водата трябва да е около 12-15 градуса. Престоят в нея от 5 до 10 минути. След интензивни тренировки в мускулите възникват множество микротравми и разкъсвания на техните влакна. Това увреждане на мускулите води не само до техния растеж и подсилване, но и до болки, раздразнение и дискомфорт. Последните могат да се дължат и на високо съдържание на лактат (млечна киселина), крампи или възпаления.

Когато се потопим в студена вода, мускулите се свиват и кръвта от тях отива към по-долните мускулни слоеве и жизненоважни органи, за да ги поддържа топли. След като излезем от ледената баня, кръвта отново нахлува в засегнатите части, с цел да ги затопли. Тази маса кръв не съдържа вредните компоненти, отделени по време на натоварването. По този начин се осигурява по-бързото възстановяване на мускулите.
Накратко, това представлява теорията, върху която се крепи криотерапията. Повечето спортисти, практикуващи този метод са абсолютно убедени в положителното му въздействие, но има и такива, които са скептично настроени.

Как се процедира? За да има максимален положителен ефект, ледената баня трябва да се практикува възможно най-рано след тренировка. След нея е препоръчително да се вземе топъл душ или да се затоплим по някакъв друг начин. Но едва след минимум 30 минути, за да не бъде изгубена ползата от банята.



Има различни практики, свързани с това дали трябва да потопим цялото си тяло (без главата) или само долната част от него. Не бива да се превишава престоят във ваната, както и нейната температура. Според редица изследвания перфектният избор е престоят да бъде между 5-10 минути, а температурата между 12-15 градуса.
Ледената баня е един прекрасен бонус към възстановителния процес, но той по никакъв начин не бива да измества основните начини – хранене, спане, хидратация, разплуване и разтягане след тренировка. Първите потапяния може да са ужасяващи и вледеняващи, но ползите от този метод могат да допринесат значително в положителен аспект.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Уимбълдън
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Лондон, Великобритания
Настилка: Тревна
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини