Серина Уилямс към жените: Мечтайте!



Серина Уилямс към жените: Мечтайте!
Свързани играчи
Тагове
30-11-2016 20:48 | Tennis24.bg

Серина Уилямс е една от най-великите тенисистки в света. Но освен успехи на корта американката е сред най-популярните дами на планетата. И като такава нейната дума се чува силно, а самата тя се чувства отговорна да помага и да призовава към справедливост. Особено, когато става дума за правата на жените.


Поредната й проява в тази насока е откритото й писмо за специален брой на сп. „Портър“. Предлагаме Ви целият текст на феминисткия призив на Серина:

"До всички невероятни жени, които се стремят към съвършенство,

Когато растях, имах една мечта. Сигурна съм, че и с Вас е било така. Моята мечта не беше като мечтите на другите деца. Моята мечта беше да бъда човекът, който играе най-добър тенис в света. Аз не мечтаех да бъда най-добрата жена тенисистка.

Имах късмета да съм обградена от семейство, което подкрепяше мечтата ми и ме окуражаваше да я следвам. Научих се да не се страхувам. Научих колко важно е да се боря за мечтата си, но най-важното е, че разбрах, че трябва да имам големи мечти. Моята битка започна, когато бях на три и от тогава не съм спряла и за момент.
Но както знаем, често жените не са подкрепяни достатъчно, или са обезкуражавани да следват своя път. Надявам се, че заедно можем да променим това. За мен това е въпрос на съпротива. Това, което останалите смятат за слабости у мен – расата ми, полът ми – аз приемам като гориво за моя успех. Никога няма да позволя на някой да определя моя потенциал. Аз сама контролирам моето бъдеще.

Затова, когато става дума за равно заплащане, се дразня, защото знам от първа ръка, че и аз, и Вие, вършим същото, правим същите жертви, като колегите си мъже. Не бих искала дъщеря ми да получава по-ниско заплащане от сина ми за една и съща работа. Сигурно и Вие.

Както знаете, жените трябва да преодоляват много препятствия по пътя си към успеха. Едно от тях е, че постоянно ни напомнят, че не сме мъже. Все едно това е някаква слабост. Хората ми казват – „най-добрата жена спортистка“. Но казват ли, че ЛеБрон Джеймс е най-добрият мъж спортист на света? Или за Тайгър? Федерер? Защо не го казват така? Те определено не са жени. Не трябва да се примиряваме с това. Трябва винаги да бъдем преценяване по постиженията си, а не по пола си.

Благодарна съм за всичко, което съм постигнала в живота си. Преживяла съм възходи и падения, но това е нормално, за да успееш. Надеждата ми е, че историята ми, и вашата история, също, ще вдъхнови младите жени да търсят величието и да следват мечтите си с постоянство и упоритост. Трябва да продължим да мечтаем и да правим така, че да дадем сила на следващото поколение жени да са също толкова дръзки в мечтите си.

Серина Уилямс“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини