Треньорски съдби



02-12-2016 21:34 | Tennis24.bg

Тъй както кукувицата предвещава идването на пролетта, краят на тенис сезона в WTA по традиция е съпроводен от въздишките на куп треньори, оказали се уволнени, след като са дялали цяла година успеха на своите възпитанички.

Тенденцията е особено силна тази година – 5 от Топ 15 представителки на нежния пол се разделиха с треньорите си наскоро.

Едно от най-изненадващите решения беше това на Йохана Конта. Британката се изкачи със 137 места в ранглистата за по-малко от 18 месеца. Въпреки това уволни един от постоянните си спътници в това катерене към върха – Естебан Карил.

Но всъщност до колко това е изненада, или вече е част от някаква парадигма? Южени Бушар беше номер 114 през април, 2013 г., но се изкачи до номер 7 през 2014 г., а след това се раздели с гуруто си Ник Савиано. Ангелик Кербер също уволни Торбен Белтц при подобни обстоятелства.

„При момичетата най-вероятното време за раздяла с треньора е след голям възход. Това е наистина силна традиция и понякога причината е, защото тенисистките решават, че вече са чули и изпробвали всичко, което треньорът има да и каже. Другата възможна причина е, че вече са прекарали твърде много с този човек и им е писнало“, казва бившата номер 172 в света и понастоящем коментатор и треньор Наоми Кавадей.


Това е доста удобно обяснение. Други специалисти в тенис средите предполагат, че тенисистките решават, че вече са постигнали успех и могат да се справят без ментора си, или пък се притесняват, че могат да останат разочаровани от евентуален провал при повишените изисквания към тях.

Във финансово отношение тенисът е малко като пирамида. Конта спечели около 1,9 милиона лири през 2016 г., но през 2014 г. приходите й бяха малко повече от 100 000 лири, което едва й стигаше за самолетни билети, кордажи и масажи. Карил, който пое грижата за Конта, когато тя бе почти непозната в Тура, едва ли ще е човекът, който няма да потърси увеличение на заплатата.

Може би се питате какво правят Бушар и Кербер? Ами, като всяко двайсетина-годишно момиче, те „скъсаха с гаджето от гимназията“, поекспериментираха, и накрая разбраха какво са имали и се върнаха там, където бяха. Бушар се събра отново със Савиано през май. „Той ми е като втори баща“, казва канадката. Кербер пък възобнови сътрудничеството си с Белтц и стигна до номер 1 в света. През януари двамата скочиха в река Яра в Мелбърн, за да отпразнуват първата й титла от Големия шлем.

Интересно е с кого ще работи Конта догодина. Тя ще проведе тестове тези дни, но фаворитът е тъстът на номер 1 при мъжете Найджъл Сиърс, който живее като Конта в Съсекс. И освен това работи на приливи и отливи с Ана Иванович. Каквото и решение да вземе британката, най-големият отсъстващ ще е Хуан Кото, психологът, който й помогна да се справя със стреса от Тура. 47-годишният Кото почина внезапно през ноември.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини