Бекер предупреди Мъри: Ще става по-трудно



05-12-2016 00:53 | ATP WorldTour

Бурният и много успешен период на съвместна работа на Борис Бекер с Новак Джокович изглежда е в края си. В едно от редките си интервюта 49-годишният бивш шампион от Уимбъдън призна, че е потресен от представянето на сърбина във финала на АТР в Лондон срещу новия номер 1 в света Анди Мъри. Според него шотландецът ще продължи да е на върха още известно време, поне в първите месеци от новия сезон. След това обаче го очакват проблеми.

„С Джокович сме в средата на процес. Не мога да кажа нищо повече от това. Не мога да Ви кажа, че ще продължим, нито, че няма“, сподели Бекер. Двамата с Ноле работят заедно от декември 2013 г., като от тогава сърбинът спечели шест титли от Големия шлем, включително четири поред. „Наистина се наслаждавах на тези три години. Но аз съм си аз и ще остана себе си и в бъдеще. Не съжалявам за нищо, беше невероятно“, казва германецът. Въпреки това в думите му звучи горчивина: „Докато гледах Новак срещу Кей Нишикори в полуфинала, си мислех, че играе като в първата половина на годината. Играеше все едно всичко е наред. И след това – не можех да повярвам колко зле игра в неделя. Това май беше най-слабият му мач под мое ръководство. Още не мога да си обясня какво се случи. Знам какво става, аз съм вътре в нещата. Но не мога да ви кажа нищо. Обичам играча си и ще го пазя. Никога няма да кажа нещо срещу него. Имам право да мълча“.
Бекер говори и за представянето на Мъри, когото обяви, че уважава и на когото се възхищава. „Той ще е на върха на вълната в Австралия, сигурно и на турнирите в САЩ. Той има много точки за защитаване след май, това ще направи втората половина на сезона му доста трудна. Едно е да играеш, когато нямаш какво да губиш, но всичко се променя, когато вече си номер 1. Имаш отговорности, има очаквания към теб. Мисля, обаче, че той ще е добре докато не започне сезонът на клей“, анализира Бекер.

„Сезонът започна добре. Така беше до изпълнението на мечтата на живота му – титлата от „Ролан Гарос“. Но в Мадрид и Рим стана ясно, че има нов ас в колодата. Но трябва да разберете спортистите, след като постоянно си печелил всичко, това води до умора. Това се случи с Новак след „Ролан Гарос“. Беше време да си вземе почивка, да си намери други интереси, да прекара повече време със семейството си. Хората забравят, че единственият начин да постигнеш толкова успехи е да си самообсебен и себичен и след няколко години оставаш сам. Всеки доминиращ играч може да предпочете да си вземе почивка, или да се откаже. Бьорн Борг го направи на 26, Агаси се оттегля няколко пъти, аз самият го правих. Вижте Тайгър Уудс, Лео Меси след световното преди две години. Това е естествено нещо за всеки топ спортист. В последните шест месеца след Париж видяхме различен човек и заради контузиите му. Бяхме с вързани ръце. Не можахме да работим както преди. Мислехме, че сме спасили сезона с US Open. Новак беше контузен, но имаше късмет с жребия и през втората седмица игра страхотно. Той направи страхотно усилие. Но тъй като беше губил дълго време, да загуби позицията на номер 1 и финала на US Open беше тежко за него. Може би този удар му дойде добре, сега ще тренира по-здраво и ще е по-отдаден. Не казвам, че пак ще започне да побеждава както преди във всеки мач, но ще е много по-фокусиран върху тениса догодина. Повече от това, което показа през втората част от сезона. Убеден съм“, коментира още Бекер.

Завръщането на Роджър Федерер и Рафаел Надал на корта през 2017 г. германецът сподели: „Не мисля, че пак ще имаме Голямата четворка. Анди и Новак са над всички, но другите също напредват. Говорим за новото поколение – Доминик Тийм, Ник Кириос, Давид Гофен и Милош Раонич, те чукат на вратата. Тийм има качествата, виждам и Кириос да влезе в правия път. Не бих искал да му давам съвети, но той е само на 21 години. Много е млад. Но вижте Джон Макенроу на 21, Джими Конърс, аз – на тази възраст се държахме зле, бяхме глобявани, чупехме ракети. Той е най-талантливият от всички. Нали не е убил никого, не е зашлевил съдия. Не е криминално проявен“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини