Кои са най-подходящите храни преди тренировка?



11-12-2016 08:56 | Tennis24.bg

Преди тренировка е важно да се внимава какво се яде. Храната преди силови и кардио упражнения е от значение за поддържането на енергийните нива в организма. Ако искате да натрупате мускулна маса е препоръчително да консумирате протеини и чисти въглехидрати преди тренировка, както и след нея.

Те ще допринесат за изграждането на мускула, за успокояването на мускулните влакна след стреса, причинен от активното им напрежение. Ако искате да отслабнете и наблягате на кардио тренировки пък е важно да подхраните организма не само с протеини, но и с бързоразградими въглехидрати, нерафинирани разбира се, които да дадат силен енергиен тласък.

Избягването на мазнините е грешка, защото те дават не по-малко енергия и ресурс за стимулирането на добрия метаболизъм. Полезните мононенаситени мазнини са жизненонеобходими за здравето и правилното делене на клетките.

Яйца
В яйцата се съдържа всичко необходимо не само преди вашата тренировка, но и за здравето по принцип. Едно варено яйце съдържа протеини, мазнини, витамини, аминокиселини – всички те подхранват мускула, дават енергия и скъсяват времето за възстановяване след тренировка.

Тост с фъстъчено масло и банан
Тази комбинация дава енергия. Бананът е прекрасен източник на витамини, полезни прости и сложни въглехидрати, които дават много силен енергиен тласък. Фъстъченото масло пък е прекрасен източник на полезни мазнини, които ще държат изтощението далеч от вас, докато тренирате.

Пилешко месо
Чистото пилешко месо е бедно на наситени мазнини и богато на важни протеини. Те са незаменими за осигуряването на достатъчно енергия за тренировката, а протеините в тях допринасят за изграждането и развиването на мускулната маса.

Нахут
В нахута се съдържат незаменими големи количества протеини, въглехидрати и фибри. Можете да го хапнете варен или в смути.

Ябълки и ядки
Тази невероятна комбинация дава енергийна мощ на тялото преди тренировка. Ябълките са бедни на калории, но притежават важни въглехидрати и фибри. Ядките даряват мускулите с важни за възстановяването им протеини и мазнини.

Смути с кисело мляко и плодове
В киселото мляко се съдържат както полезни протеини, така и незаменими мазнини. Това е най-добрата закуска преди тренировка, която можете да си позволите. Можете да изберете всякакви плодове според вкуса ви. Най-подходящи са горските плодове, които са богати на витамини, фибри, въглехидрати, но са бедни на калории.

Сушени плодове
Сушените плодове са невероятно наситени откъм фибри и прости въглехидрати. Те са истинска енергийна бомба, която ще даде тласък както на сутрешната, така и на следобедната ви тренировка. Внимавайте в сушените ви плодове да няма добавени рафинирани захари, защото те развалят цялата картина.

Кафе
Кофеинът в кафето допринася за повишаване на енергийните нива и ускорява изгарянето на мазнини. Не се притеснявайте да изпиете едно кафенце преди да се упражнявате.

Овесена каша с плодове
Овесената каша с плодове е най-подходяща преди сутрешни тренировки, когато на организма му е нужна изключително много енергия. Тя е чудесен избор, защото дава множество фибри, въглехидрати и протеини.

Източник: az-jenata.bg.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини