Плувната страст на политическите лидери



18-12-2016 09:24

Две политически събития със световна величина от последните седмици фокусираха вниманието и на спортните фенове. Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и кончината на бащата на кубинската революция Фидел Кастро припомниха техните страсти по физическата активност. Страстен привърженик на баскетбола, бейзбола и бокса,

Коменданте бил добър плувец, гмуркач и подводен риболовец. Тръмп напълно в традицията на американската спортна култура най-малкото не е безраличен към плуването. „Икономист” прави бърз преглед на по-известните политици в световната история, изкушени от движението в басейна или в открити води.

Малцина знаят, че четиридесетият президент на САЩ Роналд Рейгън е работил като спасител 7 лета. Живота си му дължат 77 души. Съдействал е на стотици да излязат невредими от водата. Участвал в състезания на плуване на колежанско ниво, регистрирайки прилични резултати.

Един от най-обичаните американски президенти Джон Кенеди бил разностранен атлет. В училище играел бейзбол, в колежа се запалил по ветроходството. Още от 15-годишен имал яхта, подарена от родителите му.

С  брат си Джо печели регатата „Макмилън къп”. При следването си в Харвардския университет участва и на състезания в басейна.  

Да се прехвърлим на източния фронт на плуването. Любовта на основателя на СССР Владимир Илич Ленин към „синия” спорт ражда един от най-оригиналните вицове: „Толкова го обичал, как не се е удавил овреме?”.

В лятото преди октомврийската революция през 1917 г. гоненият като престъпник бъдещ вожд на пролетарията се крие в провинцията. На 5 км от село Разлив се намира езеро, в което плува и лови риба.

Охраната на друг лидер на СССР Леонид Брежнев влиза и във водата. Една от емблематичните снимки на генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия (от 1964 до смъртта му през 1982 г.) е как отмаря в краен коридор, охраняван от четирима телохранители (двама в басейна и двама извън него).


Охранителите пазят и от водата и от брега лидера на СССР  Леонид Брежнев и във водата.

Смята се, че китайският партиен и държавен ръководител Мао Дзедун обожавал „синия” спорт. Великия кормчия преплувал река след река, впечатлявайки населението на огромната азиатска страна.
 
Една от легендите гласи, че през 1966 г. на 73-годишна възраст Мао преплувал могъщата река Яндзъ, която е най-дългата в Азия – 6300 км. Справил се с десетина километра за рекордното време от 90 минути. Петър Стойчев пасти да яде!

Предполага се обаче, че при това историческо плуване е бил подпомогнат от опитни състезатели и гмуркачи, значително укорили скоростта му. Целта е била постигане на пропаганден ефект пред китайския народ.

Китайците си казвали, че Мао пращи от здраве и е готов да атакува „ревизионистите”, които са се окопали в комунистическата партия и е готов да се бори на живот и смърт с враговете на Културната революция.
 
Говори се, че функционерите на Китайската комунистическа партия от онова време изпадали в ужас, когато разберели, че Мао възнамерява да плува по техните реки. Тамошните медии хвалят любимия лидер как ловко избягвал водовъртежите и плаващите предмети, които можели да го наранят. „В абсолютно чиста вода рибата умира”, успокоявал народните маси.

Съветският партиен ръководител Никита Хрушчов разказвал в тесен кръг, че при посещение в Китай Мао решил да проведат преговорите, плуавйки. Гостът не загубил присъствие на духа. Съвместното плуване не допринесло обаче за нормализиране на китайско-съветските отношения.
 
Тато стигал до таляна в „Евксиноград”
 
Тодор Живков е можел да плува и то доста прилично. По спомени на Лаврентий Силов - личен спасител на Тато, в акваторията на резиденция „Евксиноград”, любимият стил на първия бил бруста. Всеки ден плувал до талян на 400 м от брега.


Тодор Живков отрива 25-метровия басейн на „Славия” през 1968 г.  

Преди да влезе в морето ръководителят си пълнел шапката с вода и чак тогава я слагал на главата си, за да не се нагрява. Стоял половин час във водата. Тато плувал с особен двоен пояс, подарен му от Хрушчов.
 
Василен Димитров, сп. "Икономист"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини