Откриват паметник на Род Лейвър



Откриват паметник на Род Лейвър
Свързани турнири
Тагове
17-12-2016 12:03 | Любомир Тодоров

В Мелбърн парк, където се провежда Откритото първенство на Австралия, предстои да бъде открит паметник приживе на Род Лейвър.

Статуята е дело на известната скулпторка Лиз Джонсън и ще бъде официално представена дни преди началото на турнира от Големия шлем през януари догодина, съобщават от местната федерация.

Лейвър е единственият тенисист, правил Голям шлем в Оупън ерата. През 1969 година австралийският левичар печели последователно Australian Open, "Ролан Гарос", Уимбълдън и US Open. Той прави Шлем и преди това - през 1962 година.

На името на 78-годишния Род Лейвър е наречен и централният корт в Мелбърн парк. Догодина започва и провеждането на "Лейвър къп". Това е отборен турнир, в който по подобие на "Райдърс къп" в голфа, съставът на Европа ще играе срещу тим от тенисисти от останалия свят. Първото издание ще бъде през септември в Прага.

Самият Род е останал възхитен от работата на Лиз Джонсън по статуята. Той е видял модела от глина и е впечатлен.

"Това е фантастично! Лиз е направила нещо прекрасно и наистина е предала главното в моята игра. Надявам се новата скулптура да доведе още повече зрители в Мелбърн парк. и може би да окуражи хората да хванат ракетата и да започнат да играят. Мисля, че доброто изкуство извисява духа и вдъхновява душата", заяви Лейвър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини