Кириос, Зверев и Едмънд са лидерите на новото поколение за 2016 г.



23-12-2016 19:29 | Tennis24.bg

Следващия ноември в Милано най-блестящите млади звезди на световния тенис ще се съберат за първото издание на финалите Next Gen ATP.

Понятието Next Gen се появи през март по време на Индиан Уелс, описвайки групата играчи, които ще избухнат и ще покажат потенциала си през 2016 г.

Общо 22 тенисисти на възраст 21 години и по-малко завършиха в Топ 200 годината, а осем от тях са в първата стотица. Официалният сайт на АТР направи обзор ба случилото се през годината и посочи имената на младите, които направиха впечатление през сезона.

Ник Кириос (21 години и 7 месеца), номер 13 в света

Австралиецът спечели три титли и е пети по този показател в Тура след Анди Мъри (9), Новак Джокович (7), Доминик Тийм (4) и Стан Вавринка (4). Кириос взе всичките си 47 сервис-гейма по пътя за първата си титла в Марсилия, където победи номер 10 Ришар Гаске и номер 8 – Томаш Бердих. Това бяха две от общо шестте му победи над играчи от Топ 10 през сезона. Той детронира трикратния шампион Джон Иснър в Атланта през август и след това взе короната на АТР 500 турнира в Токио, където надигра Давид Гофен във финала. Стигна и първия си полуфинал на Мастърс – в Маями и завърши с 39 победи и 13-то място в световната ранглиста.

Александър Зверев (19 години и 8 месеца), номер 24 в света

С триумфа си в Петербург 19-годишният германец стана най-младият тенисист, печелил титла в АТР след Кей Нишикори и Марин Чилич през 2008 г. Той става и първият тийнейджър след Борис Бекер, който побеждава последователно трима играчи в Топ 10 – Томаш Бердих (9), Стан Вавринка (3) и Доминик Тийм (10). Зверев, обявен за АТР-звездата на бъдещето през 2015 г., игра в още два финала – на клей в Ница (загуба от Тийм) и на трева в Хале, където надигра осемкатния шампион Роджър Федерер в полуфиналите. Той стигна до още четири полуфинала – Монпелие, Мюнхен, Вашингтон и Стокхолм. Така завърши с 44 победи и се изкачи от 83-ти в света през 2015 г. до номер 20 през октомври, 2016 г.

Кайл Едмънд (21 години и 11 месеца), номер 45

От номер 85 в световната ранглиста по време на US Open, Едмънд стигна до номер 40 през октомври. Във Флашинг Медоус той победи номер 15 в светаРишар Гаске и американците Ернесто Ескобедо и Джон Иснър, преди да отстъпи на номер 1 в света Новак Джокович. Едмънд стигна до Топ 50, след като от квалификациите се добра до четвъртфиналите в Пекин, но там падна от Анди Мъри. След това направи още една крачка напред – място в Топ 40 като дебютира в полуфиналите на турнир от АТР в Антверп (загуба от Гаске). Британецът започна годината извън топ 100, но в Доха влезе за първи път в кариерата си в четвъртфиналите (загуба от Томаш Бердих). Спечели две титли от Челънджъри – в Далас и Рим, а след това се появи в четвъртфиналите в Куинс Клуб, където падна от Мъри.

Борна Чорич (20 години и 1 месец), номер 48

Макар че вече не е най-младият тенисист в Топ 50, 20-годишният Чорич, продължава да гони рекорди, свързани с възрастта. В Ченай той стана първият тийнейджър на финал след сънародника си Марин Чилич през 2008 г.

Чорич, обявен за АТР-звездата на бъдещето през 2014 г., стигна до още един мач за титла – в Маракеш, но загуби от Федерико Делбонис. В Синсинати през лятото Чорич се превърна в най-младия четвъртфиналист в Мастърс турнир след Новак Джокович от 2006 г., като победи последователно Беноа Пер, Ник Кириос и номер 5 в света Рафаел Надал. Възходът му обаче бе спрян от травма, след като се наложи да оперира дясното си коляно. Въпреки това за втора поредна година той завърши сезона в топ 50.

Карен Хачнов (20 години и 7 месеца), номер 53

20-годишният руснак се присъедини към Кириос и Зверев като един от тримата младоци, спечелили титла през 2016 г. Той изригна от номер 101 до номер 55 в света само за седмица след първия турнир в Ченду. Хачанов победи последователно четирима поставени – Жоао Соуса, Фелисиано Лопез и Виктор Троицки, а във финала обърна и Алберт Рамос Винолас. Само четири месеца преди това той проби в Топ 100, след като спечели втора титла в кариерата си от веригата Челънджър. През годината направи успешен дебют и в Големия шлем, след като премина квалификациите на US Open, а в края на сеона стигна четвъртфинал във Виена.

Тейлър Фриц (19 години и 1 месец), номер76

Американецът следваше по стъпките Борна Чорич и Александър Зверев през годината. Този сезон той стана най-младият тенисист в Топ 100 и бе обявен за АТР Звездата на бъдещето за 2016. През октомври 2015 г. Фриц посрещна 18-тия си рожден ден като номер 694. През февруари той вече бе в топ 100. Успехите му започнаха във веригата Челънджър, където взе три трофея и игра четири финала. След това стана най-младият финалист в АТР от 2008 г., след като загуби мач за титлата в Мемфис – едва третия му турнир в Тура. Калифорниецът спечели 15 мача в АТР и стигна до номер 53 през август.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини