Нов терор в Истанбул



Нов терор в Истанбул
Тагове
01-01-2017 12:17 | Tennis24.bg

Най-малко 39 души бяха убити, а други 69 - ранени, в новогодишната нощ при терористично нападение в дискотека в Истанбул. Информацията потвърди министърът на вътрешните работи на Турция.

Идентифицирани са 21 от 39-те жертви на нападението в нощния клуб в квартала Ортакьой. 15 или 16 от тях са чужденци, обясни министър Сюлейман Сойлу.
 
Няма данни за българи сред пострадалите. Турските сили за сигурност издирват един нападател.
Мястото на инцидента е популярното заведение "Рейна" в европейската част на турския мегаполис, намиращо се в квартала Ортакьой, обясни валията на Истанбул Васип Шахин, който определи случилото се като "терористичен акт".

Около 1 ч. и 15 мин. терорист с далекобойно оръжие се появи пред нощен клуб, уби полицая пред входа, след това застреля един гражданин и влезе вътре. Той брутално и дивашки стреля по невинни хора, които бяха там само за да отпразнуват Новата година и да се забавляват, допълни Шахин.

В момента на атаката в дискотеката е имало над петстотин души. Свидетели разказаха, че нападателят е бил преоблечен като Дядо Коледа. Той е имал поне няколко съучастници, които крещели на арабски. Един от ранените заяви:
 
"Стреляха срещу хората без милост. Нямаха милост. Стреляха по всички. Трима или четирима стреляха с картечници. Целеха се в главата."

Пак според свидетели, полицията се е намесила бързо, отцепвайки района и спасявайки хората, които в паниката си потърсили спасение в ледените води на Босфора. Спецчасти нахлуха в дискотеката и я претърсиха. Не е ясно дали нападателите са заловени или са се измъкнали. Не е ясно и към коя групировка принадлежат.

Обстоятелствата около стрелбата се изясняват - според очевидци преоблечен въоръжен мъж е открил стрелбата в нощния клуб. Други твърдят, че нападателят е стрелял първо срещу охраната и чак след като е убил полицай, е влязъл в заведението и започнал да стреля на посоки, а трети - че нападението е дело на двама извършители, единият от който се е скрил в тоалетните на заведението след стрелбата.

Сред загиналите има и полицай, който е опитал да предотврати въоръжено нападение в клуба, потвърдиха от местната полиция.

Това е поредното терористично нападение в Турция от последната година. Отговорността за предишните си поделиха кюрдски екстремисти и джихадистите от "Ислямска държава". След многобройни предупреждения властите мобилизираха над 17 хиляди полицаи само в Истанбул, но не успяха да спрат снощната атака.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини