Маестрото се завърна на трона в Австралия (снимки)



29-01-2017 14:10 | Станко Димов

Роджър Федерер се завърна на върха! Швейцарецът спечели титлата от Australian Open, след като на финала победи най-трудния си опонент в исторически план Рафаел Надал. Маестрото се наложи с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 и си гарантира рекордна 18-а титла от турнирите от Големия шлем.

Двубоят продължи близо 4 часа, а във финалния сет Федерер осъществи велик обрат, печелейки 5 последователни гейма от 1:3. Благодарение на триумфа си днес Федерер ще се завърне в Топ 10 на ранглистата. Швейцарецът успя за първи път да победи Надал в турнир от Големия шлем, различен от Уимбълдън, както и за първи път в 5 сета. Успехът на Федерер е уникален и поради факта, че Australian Open беше първият му турнир от половин година насам.

ГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО

В началото на двубоя и двамата сервираха на изключително ниво и бързо печелеха геймовете си. Това се запази до ключовия седми гейм, когато Федерер направи няколко брилянтни ретура и проби на 15. До края на сета швейцарецът не трепна и с 6:4 откри резултата в мача.

Отговорът на Надал не закъсня. Испанецът успя да направи два последователни пробива и поведе с 4:0 във втория сет, давайки заявка за изравняване на резултата. Федерер успя да навакса единия брейк, но за повече в сета швейцарецът нямаше сили.

Третият сет започна с много труден сервис-гейм на Федерер, в който Маестрото трябваше да спасява три точки за пробив. Той обаче се справи, след което на свой ред стигна до брейк-пойнт в ответния гейм и проби за 2:0. Това подейства вдъхновяващо на Федерер, който до края на сета буквално летеше по корта – 6:1.

В четвъртата част Надал успя да излезе от шока и стабилизира чувствително играта си. Испанецът изчака търпеливо своя момент, който настъпи в четвъртия гейм и проби за 3:1. Този брейк се оказа достатъчен за да му гарантира сета – 6:3.

Преди петият финален сет Роджър Федерер поиска медицински таймаут и напусна корта за няколко минутки. Когато се завърна и сервира за старт на сета, швейцарецът беше пробит. В ответния гейм Федерер поведе с 40:15 и получи две последователни точки за връщане на брейка, но в този момент Рафа намери най-добрите си удари и удържа подаването си. Натискът на Федерер най-сетне даде резултат и той успя да върне пробива в шестия гейм и изравни за 3:3, след което за първи път във финалния сет излезе напред в резултата – 4:3. До края на срещата Федерер успя да пробие за 5:3, след което реализира втория си мачбол и вдигна триумфално ръце.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини