Куери шокира Надал и грабна трофея в Акапулко (видео)



05-03-2017 08:13 | Николай Драганов

Американецът Сам Куери шокира Рафаел Надал и грабна трофея в турнира от сериите ATP 500 в Акапулко след победа с 6:3, 7:6(3) във финалния двубой. 


Намиращият се под №40 в световната ранглиста преди началото на този турни Куери наруши куп традиции в тази надпревара, като стана първият американец, който стига до титлата в 24-годишната история на турнира. Куери записа първа победа в пет мача срещу Надал, а освен това прекъсна серията на испанеца, който два пъти от две участия до този момент беше печелил титлата в Акапулко, а с през този сезон покачи серията си на 14 поредни победи.


За Сам Куери това е девета титла в кариерата и втора от категория ATP 500. По пътя към трофея той успря да премине през играчи като Давид Гофен, Доминик Тийм и Ник Кириос, отстранил преди това Новак Джокович. От средата на миналата година, когато победи Новак Джокович на Уимбълдън, американецът беше в серия от 7 поредни поражения от играчи от Топ 20, но в Мексико успя да сложи край и на тази серия.


Благодарение на своя успех Куери се очаква да се изкачи до №26 в началото на следващата седмица, което ще бъде неговото най-добро класиране от 2013 година насам. Рекордната му позиция пък е №17, достигната през 2011 година.


В Акапулко Рафаел Надал не успя да спечели своята 70-те титла, което щеше да го направи едва петия играч с подобен брой трофеи след Джими Конърс (109), Иван Лендл (94), Роджър Федерер (89) и Джон Макенроу (77). Успех над Куери щеше да означава и първа титла на твърди кортове от януари 2014 година, но засега това се отлага. Испанецът все още търси първи трофей през 2017 година, като играе още един финал - на Australian Open, загубен от Федерер.


Мачът започна равностойно, но при 3:3 американецът рязко повиши нивото и след 11 поредни точки успя да спечели два поредни гейма на 0, включително и подаването на Надал, а в последния девети гейм също имаше сетбола. Вторият бе реализиран за 6:3 и сет преднина.

 

Далеч по-оспорван и драматичен беше вторият сет, в който двамата размениха куп точки за пробив, но така и не стигнаха до пробиви. Ключов се оказа дългият осми гейм, в който Куери успя да отрази цели 5 точки за пробив, преди все пак да го затвори в своя полза. В тайбрека двамата също започнаха равностойно, но при 4:3 Рафа първи се пречупи и загуби два пъти подаването си, изоставайки с 3:6 точки, а Куери не сгреши още от първия си мачбол и грабва трофея.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини